ההגשות וההצבעות לסבב 2023 הסתיימו
הפרויקט שם למטרה להנגיש אקטיביזם פמיניסטי עבור נשים צעירות במצבי חיים מורכבים: אלמ"ב, עבודת מין, התמכרות ופגיעה מינית. המטרה: לייצר קהילה שתתעל את הכאב האישי לעשייה חברתית ובניית דור עתיד פמיניסטי
פרויקט "נשים צעירות" באשה לאשה מתקיים מזה שלוש שנים. חברות בו נשים מזהויות שונות - מזרחיות, פלסטיניות, חברות קהילה הלהט"ב, יוצאות בשאלה ועוד. אנו נפגשות באופן קבוע פעם בשבועיים למפגשי למידה בתכנים שונים בנושאי שיוויון מגדרי ופערים חברתיים, על מנת לחזק את משאבי הידע הדרושים לנו עבור קידום מדיניות ושינוי. הפרויקט פועל במגוון צוותי פעולה, תחת נושאים שונים: סולידריות; תעסוקה; להט"ב ומגדר; מיניות וביטחון מיני. בין הפעילויות שעשינו: *שינוי שמות הרחובות בחיפה לשמותיהן של נשים משפיעות, *פרויקט משותף עם פורום הדיור הציבורי במסגרתו יזמנו ראיונות עם אמהות חד הוריות חסרות בית,*צעדת המופקרות בחיפה, ששמה לה למטרה לקדם חינוך מיני בעיר חיפה מכיתה ה' ועד כיתה י"ב בכל בתי הספר בעיר. לצעדה הגיעו ב2023 300 נשים,*אינדקס מקומות העבודה הבטוחים עבור נשים - פרויקט מחקר יישומי, במסגרתו אנו עורכות מיפוי עם שאלון שהופץ לכ200 נשים צעירות בעיר חיפה - המיפוי יאפשר לנו לדרג מקומות עבודה לפי מידת ביטחון עבור נשים צעירות, ולפרסם את המידע ובכך להעצים נשים מחפשות עבודה.
המיזם פועל להעצמה של נשים מוחלשות מרקעים מגוונים. אנו עושות זאת בשלוש דרכים: ראשית - למידה, הענקת משאבי ידע בנושאים מגוונים שפורטו למעלה. שנית, בניית קהילה בעלת קשרים חזקים בין נשים ממעמדות שונים המאפשרת חלוקה בהון החברתי והנגשת משאב נוסף - קשרים חברתיים וחיזוק השייכות לקבוצה. שלישית, אנו מלוות נשים שלא הגיעו מרקע אקטיביסטי בלמידה מעשית של לקיחת אחריות - ארגון הפגנות, הפקה, איסוף ציוד לוגיסטי, ניהול תקציב וצוות, כתיבת תוכניות פעולה ומסמכים רשמיים. כל אלו מקדמים את הנשים גם במסגרת האקטיביזם במרכז "אשה לאשה" (המרכז הפמיניסטי הותיק בישראל) אך גם מיצר שינוי ממשי ב"כאן ועכשיו" בחייהן של הפעילות - תחושת רווחה, במקרים מסוימים ביטחון כלכלי, נגישות למשאבים (הון חברתי ופוליטי) שלא היו נגישים קודם לכן, תחושת ולידציה, שליטה ומשמעות. בפרויקט חברות כיום כ100 נשים צעירות בטווח הגילאים 20-35.
החזון:
1. הרחבת הקהלים איתם אנו במגע על מנת לאפשר לנשים נוספות להגיע ולהרחיב את המגוון - למידה מעמיקה שתעשה בשיתוף עם נשים מהקבוצות הספציפיות: ערביות, יוצאות בשאלה, נשים טרנסיות. למידה זו תאפשר פיתוח אופני השתתפות מתאימים עבור אותם קהלים.
2. פיתוח דור חדש של פעילות פמיניסטיות בישראל שפועלות על סמך ערכי אחריות, שורשיות - כלומר, פענוח היסטוריה אישית לכדי פעולה חברתית שתשפר את מצבן של נשים אחרות
הצלחה עבורי היא יצירת קבוצה רחבה, מגוונת, שתייצר כלים, מיומנויות ומשאבים לקהילה זו לפעולה אקטיביסטית לאורך זמן ותהיי מעורבת ומעורה בעיר בה היא פועלת עבור הטמעת ערכים ופרקטיקות פמיניסטיות במערכות השונות בעיר.
הרחבה ל300 חברות (לפי פילוח מגוון, כפי שתואר לעיל)
הוצאה לפועל של 3 פרויקטים רחבי היקף בשנה (בהם לוקחות חלק צוות של לפחות 15 נשים, ואליהם יגיעו לפחות 40 משתתפות לכל אחד מהפרויקטים)
קיום כ10 פגישות עם גופים ומערכות ציבורית בעיר (מרכזי תעסוקה, לשכות רווחה, עמותות נשים אחרות שפועלות בעיר)
המיזם פועל בתוך עמותת אשה לאשה, וקיים כבר שלוש שנים.
הפרויקט מבוסס על פרקטיקות פמיניסטיות דוגמת "שיטת הרבעים" שמחייבת ייצוג של אוכלוסיות שונות (ערביות, להט"ביות, מזרחיות ועוד) בכל תפקיד ופורום קבלת החלטות, קבלת החלטות בקונצנזוס. הפרויקט פועל בתוך מרכז פמיניסטי "אשה לאשה" שהוא העמותה הפמיניסטית הותיקה ביותר בישראל (קיימת מאז שנת 1983). קידום נשים בפרויקט עובר כפי שתואר דרך הקניית משאבים ושימוש בקהילה המתפתחת לטובת מוביליות חברתית (שילוב בתעסוקה, ובאקדמיה, הקניית מיומנויות מקצועיות) ובניית רשת תמיכה עבור נשים במצבי חיים משבריים לצד העצמה אישית וקהילתית.
החברות בפרויקט מתמודדות עם אתגרי חיים שונים שעוצבו על ידי הפטריארכיה - לרבות עוני, אלימות מגדרית ומינית, הדרה ובושה. כל אלו מייצרים מציאות של הפרדה והפרטה, בתוכה הן נותרות בתחושת חוסר אונים וחוסר שליטה על חייהן, נוסף על מחסור ממשי במאשבים פיזיים ורגשיים להתמודדות ומוביליות חברתית. הפרויקט מאפשר תשתית חברתית, שמעבדת עם הנשים את חוויות חייהן ומסמנת אותן כידע משמעותי עבור שינוי חברתי, לצד יצירת אפשרויות למימוש ידע זה במסגרת עשייה חברתית משמעותית שמייצרת אימפקט במציאות ותחושת הצלחה ועוצמה. באופן זה, הנשים עוברות שינוי אישי ובין אישי, והופכות לסוכנות שינוי בקהיה הכללית בה הן חיות ובקבוצות הספציפיות מהן הן מגיעות.
פרויקט הדגל של הקבוצה הוא הפקתה של צעדת המופקרות בחיפה, שפועלת נגד תופעת "האשמת הקורבן" ואלימות מינית. אנו מאמינות כי יש לקדם לא רק שינוי תפיסתי, אלא להשקיע ביצירת פיתרון - חינוך מיני מכליל, ששם דגש על הסכמה ועל הכרת הגוף ומתמודד עם ביוש המיניות של נשים. בהפקה של הפרויקט, אנו מצויות בקשרים הדוקים עם נערות מרחבי העיר חיפה (בשנה האחרונה לקחו חלק בארגון הצעדה כ15 נערות), כשהמטרה היא העצמתן והכשרתן להיות דור העתיד שמפיק את הצעדה. בנוסף, לצעדה עצמה מגיעות מאות נערות מדי שנה.
הפרויקט מחויב ל"שיטת הרבעים" עמה עובדת אשה לאשה מזה כארבעים שנה. בתהליכי הפיתוח של הפרויקט שהתרחשו במהלך שלוש השנים האחרונות, עברנו תהליכי למידה ובחינה מחודשת עמוקים של שיטה זו, שממרכזת ייצוג של נשים מרקעים שונים במוקדי קבלת החלטות בארגון ככלל ובפרויקט בפרט. למשל: חברות של נשים להט"ביות בועדת ההיגוי של הפרויקט; חברות של נשים פלסטיניות בריכוז צוותי פעולה ובועד המנהל של העמותה, תוך תמיכה והתאמה תרבותית לאתגרים השונים של הזהויות המגוונות.
יארא(שם בדוי), צעירה בת 19 שמגיעה מכפר דרוזי בצפון, הצטרפה לפרויקט לפני שנתיים בעקבות נטילת חלק בארגון צעדת המופקרות החיפאית. יארא היא אישה טרנסית, שנאלצה לעזוב את משפחתה והכפר בו גדלה בשל הבחירה שלה להתחיל בתהליך התאמה מגדרית. כשהגיעה לפרויקט, אמרה: "מעולם לא נגעתי בנושאים האלה... אני מרגישה שיש לי כל כך הרבה ללמוד, אבל בו זמנית אני מרגישה כאן בטוחה לראשונה בחיי ושמעריכים אותי....". במהלך תקופת חברותה בפרויקט, נקלעה יארא לקשיים כלכליים. כאמור, יארא החלה לאחרונה בתהליכי התאמה מגדרית, והיא עדיין חווה דיספוריה מגדרית ומיסג'נדרינג מצד הסביבה. יארא התקשתה למצוא עבודה, בשל טרנספוביה שנפגשה בה מול מעסיקים, בנוסף לגזענות (על רקע היותה דוברת ערבית, וחלק מהקהילה הדרוזית). ישבנו וחשבנו, הנשים החברות בפרויקט, יחד עם יארא, על אופני מיצוי זכויות אליהם יארא יכולה להגיש מסמכים, ובנוסף יצרנו פרויקט של קבוצות לימוד ערבית אינטנסיביות, בנות 5 חברות, שמטרתן היא הנגשת הקבוצה עבור נשים ערביות (על מנת שנוכל לדבר בשפתן). את מפגשים אלו יארא מעבירה, ועליהם היא מקבלת תשלום. כך, יארא מקבלת מחד כסף ומשאבים כלכליים שמסייעים לה בחייה האישיים, ומנגד היא מקבלת כישורים מקצועיים כמורה לערבית (זאת היא מוסיפה לקורות חייה בחיפוש עבודה). בנוסף, יארא מרכזת צוות שיש לו משמעות חברתית - הנגשה והזמנה של חברות ערביות נוספות לקבוצה, ומקבלת עקב כך הערכה ומרכוז בחברותה בפרויקט.
מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now
אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר
כבר רשומה? התחברי
מייד תועברי לעמוד המתאים
מצאנו את המייל שלך במערכת
אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת
(שווה לחפש גם בספאם)