חיזוק העמידה האזרחית באזורי מלחמה באמצעות חיזוק הקשר שבין האקדמיה והתארגנויות תושבים
חוסנה של המדינה והחברה מבוסס על שתי רגליים: הרגל הבטחונית-מדינית והרגל האזרחית. ייחודה של מלחמה זו שהיא מתנהלת מיומה הראשון בתוך העורף: היא יצרה מצב חסר תקדים של פינוי ישובים ושל פגיעה משמעותית ברקמת החיים של האזרחים. מתחילת המלחמה שמתי לי למטרה לפעול על מנת לחזק את היציבות של "הרגל האזרחית". פעלתי באסטרטגיה הבאה: התרכזתי בצפון, בתור מי שנולדה בקרית שמונה, והתגוררה בראש פינה - ביקשתי להתרכז באזור אשר נמצא במלחמת התשה יומיומית תוך המתנה להכרעות הממשלה. פעלתי לחבר בין שני ארגונים אליהם השתייכתי: לובי 1701, שהוא התארגנות של אלפי תושבי הצפון אשר חוצה מגזרים בחברה הישראלית, והאקדמיה. במסגרת התפיסה אותה אני מובילה בטכניון כיו"ר אקדמי של המיזם שמוביל אקדמיה מעורבת-ציבורית (החממה החברתית ומוסד שמואל נאמן) בניתי קבוצת מחקר אותה כיניתי "הביתה" אשר משתפת חוקרים וחוקרות מכלל המוסדות בארץ אשר נענו לקול קורא. יצרתי קואליציה ומרחב פעילות בין לובי 1701 ובין האקדמיה. במסגרת זו פעלתי באופנים הבאים על מנת לקדם את העמידה האזרחית של תושבי הצפון:
1. במסגרת היותי אחת ממובילות הלובי לקחתי על עצמי את סוגיית החינוך. ראיתי בחינוך הילדים סוגייה מרכזית להבטחת חוסנן של המשפחות ובמלחמה המתמשכת והסיזיפית לצמצום פערים. במסגרת זו כתבנו ניירות עמדה , מיפויים מבוססי נתונים ויצרנו בסיס של דרישות אל מול ראשי רשויות, אל מול שר החינוך, אל מול הפילנתרופיה ואל מול יו"ר השלטון המקומי. בין ההשגים שלנו בתחום זה היו: הקמת מוקדי "משמרת ב'" לילדים אשר למדו בבתי הספר המפונים, הקמת מוקד בדרום עמק החולה, זרוז ההכרזה על מכללת תל חי כאוניברסיטה בגליל כמעשה של שיקום מדינתי. ניירות העמדה והנתונים שאספתי הונגשו לעיתונאים ועיתונאיות ושימשו בסיס ליצירת סדר יום ציבורי בנושא.
2. במסגרת קבוצת המחקר "הביתה" קיימנו סקירת ספרות בינלאומית לשיקום אזורי אסון בתום מלחמות ואסונות טבע. הנגשנו את כלל הידע בתחום בעברית ובפלטפורמות דיגיטליות על מנת לתת בידי התארגנויות התושבים ידע בינלאומי ותיאורטי. קישור לדוח (להעתקת הקישור): https://www.neaman.org.il/Home-Policy-for-the-Retun-at-the-End-of-the-War
3. במסגרת קבוצת המחקר "הביתה" ובשיתוף עם לובי 1701 קיימנו כבר בחודשים ינואר-פברואר סקר תושבים רחב בצפון אשר מיפה צרכים ועמדות. תוצאות הסקר היוו בסיס להעצמת עמדת התושבים שעכשיו יכלו למסמך את תביעותיהם על ידע אמפירי מוצק. קישור לדוח תוכלו למצוא כאן https://www.neaman.org.il/North-Wind-Local-Patriotism-and-National-Crisis. פעלתי על מנת שממצאי הסקר יזורקרו בעיתונות הארצית. ראו למשל ראיון זה בגלובס: https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001478248
4. בימים אלה קבוצת המחקר "הביתה" משלימה מחקר נוסף שהוא שיתוף פעולה בין לובי 1701 ובין קבוצת המחקר: אספנו את כלל השיח אשר נוצר בקבוצת דיונים של הלובי באמצעות פלטפורמת וואטסאפ. בקבוצה חברים מאות אנשים. באמצעות מעקב מבוסס AI על דינמיקת השיח שהתחולל בקבוצה, אנו מבקשים ללמוד האם אכן תושבי הצפון התגבשו כקבוצה ? מה סדר היום שיצרו? ומה מידת החוסן שלהם בשלושה קני מידה: אישי, קהילתי ולאומי. גם ממצאי סקר זה יעמדו לרשות התושבים ויונגשו לציבור הרחב.
5. מלבד קבוצת המחקר, החלטנו, אני וצוות החממה (אני כיו"ר אקדמי, ורונית פיסו כמנהלת החממה), כי גם החממה החברתית בטכניון צריכה להקדיש את מרכז העשייה שלה להתמודדות עם אתגרי המלחמה. החממה החברתית יצאה בקול קורא לסגל האקדמי, המינהלי והסטודנטים בטכניון להסב קורסים, מיזמים מחקרים ופרויקטים מינהליים לטובת התמודדות עם אתגרי המלחמה. בעקבות קול קורא זה החממה תומכת ומלווה מיזמים מעוררי השראה: פיתוח פרוטזות לפצועי צה"ל, עיצוב והקמה של תחנות אוטובוס בטוחות, מימשקים דיגיטלים של עזרה נפשית, ייזום ירידי חקלאים מאזורי הספר, מיפוי מקלטים על מנת להיטיב את ההערכות שלהם, תכנון וביצוע של תוכניות חינוך למפונים, תמיכה במורים בכימיה ועוד.
6. במעלה עשייה זו גיליתי כי הפילוג החברתי והשיסוע לא עצרו גם בזמן זה של מלחמה. גיליתי כי עמידה על הרגל האזרחית אין משמעה רק קידום עולמות תוכן כמו חינוך - אלא עבודה מתמדת בייצור לכידות בתוך החברה הישראלית. לשם כך כתבתי יחד עם נדב פן, מסמך אשר מנגיש את הרעיון ויותר מכל את המתודולוגיה של וועדות האמת והפיוס לכלל החברה הישראלית, בייחוד באזורי הספר. מסמך זה עתיד להתפרסם במסגרת קבוצת המחקר "הביתה" בימים הקרובים.
מיותר לציין ובכל זאת - עשייה זו היא בהובלתי אך שותפים לה אנשים ונשים רבות: צוות המובילים של הלובי, צוות החממה, צוות מוסד שמואל נאמן, וצוות המחקר "הביתה".
7. כלל הפעילות המוצגת כאן לוותה בפעילות רבה במסגרת הרצאות, ראיונות לתקשורת, כתיבה ברשתות החברתיות - את כל אלה אספתי ותיעדתי בלשונית נפרדת בתוך האתר האישי שלי https://www.meiravaharongutman.com/sociatlthinkingintimesofwar
א. חיזוק העמידה האזרחית של תושבי הצפון באמצעות רתימת האקדמיה.
ב. הגברת הלכידות החברתית והחוסן החברתי של תושבי הצפון והחברה הישראלית בכלל.
במסגרת הפעילות שלי אני מבקשת להביא יחד שני יעדים:
א. חיזוק חוסנם האזרחי של תושבי הצפון ועמידתם בעת מלחמה.
ב. פיתוח התפיסה של אקדמיה-מעורבת ציבורית: הנמכת הגדרות בין גבולות הקמפוס לעולם הסובב אותו באמצעות ייצור משותף של ידע והנגשתו
קבוצת המחקר הביתה זכתה למענק צנוע ממוסד שמואל נאמן
הקול קורא של החממה החברתית נתמך בצניעות ע"י הטכניון
הפעילות האזרחית שקיימתי במסגרת הלובי - לא קיבלה תמיכה כלשהיא
אנו נמצאים בימים בהם הצפון מותש, אך על סדר היום עדיין עומדת מלחמה בעצימות גבוהה יותר
במצב עניינים זה האתגרים האזרחים רק ילכו ויתגברו.
מן הצד האקדמי אני מבקשת להרחיב את העשייה אשר מגייסת סטודנטים וסטודנטיות וסגל לסייע בהתמודדות עם אתגרים אלה - ולמעשה להמשיך ולפתח איתם את הייעוד הרביעי של האקדמיה - אקדמיה מעורבת ציבורית.
א. הנגשת המידע שלנו השפיעה על מקבלי החלטות למשל במינהלת תקומה.
ב. העשייה שלנו השפיעה עמוקות על סדר היום הציבורי
ג. העשייה שלנו עיצבה תחושת מסוגלות והקנתה כישורי פעולה ציבורית בקרב סטודנטים במוסד טכנולוגי
תיעוד בתמונות
מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now
אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר
כבר רשומה? התחברי
מייד תועברי לעמוד המתאים
מצאנו את המייל שלך במערכת
אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת
(שווה לחפש גם בספאם)