יוזמת הרעיון, מובילת מיזם רקמת חיים ומנהלת אמנותית שלו ביחד עם בשמת חזן
מיזם ההנצחה רקמת חיים מחבר בין משפחות שכולות, שכול צבאי ואזרחי, מאז השבעה באוקטובר, לאמניות ולאמנים, בתהליך יצירה-הנצחה משותף.
הקמנו את המיזם בדצמבר 2023 כתגובה לממדי האסון. האמנו אז ואנחנו מאמינות עכשיו, שלנוכח האובדן העצום המטלטל את החברה הישראלית מאז השבעה באוקטובר 2023 – ראוי שנענה במעשה של סולידריות ובקריאה להמשכיות.
הוצאנו קול קורא לאמנים ולמשפחות שכולות במרץ 2024, ולאחר כמה שבועות בחרנו אמניות ואמנים ממגוון תחומי יצירה, ממקומות שונים בארץ, ויצאנו למסע.
האמניות והאמנים עברו תהליך הכשרה כמעצבי זיכרון; פגשו את המשפחות השכולות שביקשו להצטרף למיזם, ובהשראת סיפורי החיים, הפכו זיכרון ליצירה חיה ומתפתחת.
כשהתחלנו לקיים שיחות ראשונות עם המשפחות השכולות, פגשנו בעיקר נשים. בת זוג, אימהות, אחיות. נשים גיבורות. לביאות. בעקבות מה ששמענו מהן ומה שראינו בעיניהן - הבנו איזו זכות גדולה נפלה בחלקנו, להכיר דרכן את הנפשות המיוחדות החד פעמיות שאבדו לנו מאז השבעה באוקטובר ואת השיעור הגדול שהם השאירו לנו כאן.
בעקבות הנשים החזקות והרגישות, שלקחו על עצמן את המשימה לספר, לזכור ולהזכיר – במפגש הפתיחה שלנו עם כלל בני המשפחה והאמניות, באו גם האבות, האחים, והשמיעו את קולם. מסירות הנפש של יקיריהם והגעגועים העזים, ממלאים אותנו בתחושת דחף להאיר את העולם באורם, להפיץ אותו הלאה.
התערוכה שתיפתח בשבוע הבא (25.9.24) ושתציג את יצירות האמנות ואת סיפורי החיים, היא אדווה. המיזם כוונתו לייצר עוד ועוד אדוות בעולם, שינכיחו את עושר חייהם של מי שנלקחו מאתנו בטרם עת. המעט שאנחנו יכולים לעשות זה להקשיב, לשאול, לזכור, לתעד, ליצור ביחד עם אהובי ליבם. הם רקומים בנו ולפיכך אנחנו נושאים את סיפוריהם, את אהבותיהם, את המעשים שהספיקו ושלא הספיקו.
הצורך של כולנו בסולידריות, בערבות הדדית, בעמידה זה לצד זה גם ובעיקר בצל האובדן, בשעה הקשה ביותר.
הצורך של כולנו בביטוי, בזיכרון, בריפוי.
הצורך בהמשכיות, בתקווה, בהתחדשות וביצירה.
בין שבעה באוקטובר לשמחת תורה אנשים וקבוצות יחפשו מקום להתחבר ולזכור ולהכיר יותר לעומק את הסיפורים. התערוכה שלנו מאפשרת התבוננות, השתקפות, חיבור וחיזוק רגשי. בתערוכה יוצגו סיפורי החיים, היצירות ותיעוד תהליך היצירה, ותהיה הזדמנות לעבד תכני עומק באמצעות סדנאות שילוו את הביקור ויהפכו את החוויה למשמעותית לחיינו ומחוברת לתהליכים חינוכיים-ערכיים עמוקים.
בשנים הבאות נזדקק לפלטפורמות של זיכרון חי ומחייה.
מיכאל בן הרוש, אחיו של דניאל ז"ל, שנפל בקרב בצפון רצועה עזה, כתב לנו ותמצת בדבריו את הצורך של המשפחות ושל החברה הישראלית:
מבחינתי המיזם הזה מיוחד ובעל ערך כבר בעצם החיבור בין אמנים מגוונים למשפחות שאיבדו את היקר להם ומתוך החיבור, זה מאפשר לנו בסיס לספר, לשתף, להנכיח את דניאל וגם להיפתח רגשית דרך דניאל, מתוך רצון שעוד אנשים יכירו ולו במעט את האישיות של דניאל ואולי אף יוכלו לקחת לעצמם ערך ותכונה שאפיינו אותו.
אני מקווה שמתוך המיזם הזה קבוצות מגוונות יתעניינו ויכירו את סיפור חייו העשיר של דניאל ויתמלאו בכוחות.
יעד ראשון - לפתוח מחזורים נוספים של קורס הכשרת אמנים כמעצבי זיכרון.
יעד שני - לפתח חומרי למידה, לעזור למחנכים לעבד את הנושא מול תלמידים וחניכים, להשתמש בתהליכי היצירה שלנו כמנוף וכהשראה.
יעד שלישי - לפתח אתר תוכן מתחדש - הפלטפורמה האינטרנטית תציג את היצירות האמנות ואת סיפורי החיים שמאחוריהן, לצד כל יצירה יופיעו תצלומים וסיפורים של המשפחות ויקיריהן, ושל האמנים. ותיעוד (וידאו/סטילס) של תהליך העבודה המשותף.
איתור היצירות יתאפשר על פי חתכים שונים, כגון: מפה - מקום המגורים, מפה - מקום הנפילה, שמות האנשים, ז'אנר היצירה וכו'.
אנו שואפות לאגד באתר יצירות אמנות שצמחו מהשטח כהנצחה (ויש רבות מאוד כאלה), נקשר אליהן, ננגיש אותם לקהל בקלות ובאופן מכובד וישיר.
האתר יאפשר לאמנים לפנות ולהצטרף לתהליך הכשרה כמעצבי זיכרון, האתר יאפשר למשפחות שכולות להתחבר למיזם או לאמנים שעברו את תהליך ההכשרה.
המיזם קיבל תמיכה ראשונית מקו-לאב, הפדרציה היהודית של ניו יורק.
התערוכה מתקיימת בתמיכת כמאה תומכים פרטיים, קרן משפחת גימפריץ', מגדל בקהילה ואגף תרבות ואמנויות עיריית ירושלים.
הם יסייעו מאוד להמשכיות המיזם, להכשרת אמנים ואמניות ולתמיכה בחיבורים בינם לבין משפחות שכולות, הם יסייעו לקדם אותנו לשלב השני והשלישי שציינתי קודם
תומר שורץ, אבא של עומרי ז"ל שנפל בקרב בצפון רצועה עזה:
מיזם 'רקמת חיים' עוזר למתים שנשארו על פני האדמה להרגיש חיים. גבי יאיר, האמן שעובד איתנו במיזם, הפיח בנו תקוה מחודשת, דרך האמנות וההצפה של עומרי הנדיר שלנו למציאות העכשווית בה אנו נמצאים מאז ה- 20 בדצמבר הארור. מרגש להבין עד כמה אמן שלא הכיר את עומרי, אפילו לא שמע עליו קודם, הצליח להתחבר אליו דרך קריאה אודותיו ושיחות איתנו. גבי הצליח לזהות את החיבור של עומרי לאדמה, למקום ממנו גדל ואשר בו צמח לתפארת, והביא את פרויקט האמנות מירושלים הרחוקה (שם תתקיים התערוכה) ממש אלינו למשק בשדמות דבורה, בו יונצח עומרי בפינה לזכרו - פינה שתשקף אותו ואת אהבותיו, תוך שילוב אמנותי בהובלתו של גבי. הגענו למיזם במקרה (תודה רוני גלבפיש!) ועל אף שאנחנו עדיין בשלב התכנונים, כבר ברור לנו שיש כאן פרויקט מרתק וחיוני מאין כמותו. אסירי תודה לגבי כמובן, ולאילת ובשמת - מובילות המיזם.
נירית הליבני, אימא של יובלי ז"ל, שנפל בקרב על שדרות:
בחודשים האחרונים ליווה אותנו פרויקט רקמת החיים של בשמת ואילת. ברגישות, במסירות ובתבונה רבה, הן הצליחו לזהות את המרקם המשפחתי הייחודי לנו ולתת לנו את מתנת הכתיבה ואת המתנה הגדולה שנקראת רותי עפרוני. שלושת המפגשים עם רותי העניקו לנו לא רק מקום בטוח לשהות בו, אלא גם דרך לחזור אל יובלי והזדמנות לכל אחד מאיתנו לשתף במסע האישי שלו את שאר חברי המשפחה. איחדנו כוחות עם המשפחה של עמיתי וביחד יצרנו קבוצה של מילים ואהבה, של זיכרונות וביחד. צחקנו, כתבנו, בכינו, חיבקנו ושוב כתבנו. הפרויקט אפשר לנו לא רק לשמר משהו מרוחו של יובלי, אלא גם פתח לנו התחלה של דרך במסע שלנו אליו, מסע שימשך מעתה כל חיינו. הוא השאיר אותו איתנו ואנחנו מחכים לראות את התוצאות בתערוכה הקרובה. רותי בנדיבות מרגשת אפשרה לנו להזמין לסדנה נוספת שנערכה בזום מעגלים נוספים מאוהביו של יובלי והתוצאה היא לא רק טקסטים מרגשים ועוד חיבורים של אנשים אלא גם חומרי גלם לתסריט לסרט שאנחנו עורכים בימים אלה ושיוקרן באזכרה ביום השנה למותו. כולנו מודים על ההזדמנות, על השיתוף ומוקירים תודה בהתרגשות ואהבה.
אורלי פילדס, אמנית טקסטיל:
ההשתתפות במיזם רקמת חיים הרחיבה לי את הלב. גיליתי כמה חסר היה לי השיח סביב יצירה וכמה היא מרוממת את הרוח כשהיא נוגעת באנשים. במהלך המפגשים קיבלנו כלים כל כך נחוצים ליצירת מרחב של שיתוף כן. איך מקשיבים מתוך מקום מיטיב ואיך שוהים בתוך כאב ושכול. כלים אלו באו לידי ביטוי בהמשך במפגשים העוצמתיים עם המשפחה, שנגעו בכל נימי הנפש. גיליתי שלמרחב השיתוף יש אדוות גדולות גם מחוץ למיזם ושהרוך שנרכש והשתכלל במהלך הפרויקט נצרך מאוד גם מחוצה לו.
רות מגל, אמנית רב תחומית:
במיזם ישנה בקשה גדולה של מסירות. היכרות עם אדם שלא אזכה להכירו.
מפגש עם משפחה שכולה הוא טעון. זהו מפגש עם אנשים שמלווה אותם צל, גם ברגעי הצחוק, יש דוק של פספוס וצביטה.
הרצון שלי לתת יד ולצעוד כמה צעדים ביחד עם המשפחה נתקבל בהודיה וגם במעט פליאה.
התחושה שלי היא שאנו בשותפות גורל והאבל הפרטי הוא גם לאומי. חשוב שנעניק פסיק קטן למשפחה שהאיזון שלה הופר והיא מתמודדת עם טלטלה גדולה מהיום שבו נילקח יקירה.
תיעוד בתמונות
מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now
אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר
כבר רשומה? התחברי
מייד תועברי לעמוד המתאים
מצאנו את המייל שלך במערכת
אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת
(שווה לחפש גם בספאם)