הקמתי ואני מנהלת מיזם המגייס ומחבר מתנדבים לחקלאים בעוטף, בגבול הצפון ובשאר הארץ
התנדבות לחקלאות בעוטף ובצפון הוא מיזם אזרחי שהוקם על ידי יובל שפירא וד"ר כרמל בלנק ימים ספורים לאחר האסון בשבעה באוקטובר, מתוך צורך דחוף לסייע לחקלאים בעוטף עזה ובצפון. המיזם, שפועל ללא כל תשתית, מימון או תמיכה רשמית, התפתח במהירות והצליח לרתום עשרות אלפי מתנדבות ומתנדבים מרחבי הארץ אשר יצאו ויוצאים למשימות יומיות בשדות, בפרדסים, במטעים ובשיקום קיבוצי העוטף. עד היום, המיזם עזר ללמעלה ממאה חקלאים וחקלאיות בעוטף, גבול הצפון וגם במרכז. המתנדבים עזרו בקטיף, גיזום ושתילה בבארי, רעים, ניר עם, עין הבשור, יבול, מטולה, מנרה, מרגליות ועוד.
המיזם מתבסס על תפעול של 11 קבוצות ווטסאפ המונות כ-10,000 מתנדבים ומתנדבות, בהן נמסר מידע יומיומי על משימות דחופות וניהול קבוצת ווטסאפ אישית לכל חקלאי. היכולת לספק מענה מהיר לעבודות דחופות "מעכשיו לעכשיו" היא חלק מרכזי בערכו של המיזם, היכול לתת מענה ועזרה שכזו בניגוד לגופים ועמותות בעלי מנגנון גדול הפועלים בתחום. כרמל ממשיכה להוביל, לנהל ואף להגדיל את הקבוצות הללו במשך שנה, בהתנדבות, תוך מתן מענה לאלפי המתנדבים בכל הקבוצות, שמירה על קשר עם החקלאים וצירוף חקלאים וחקלאיות חדשים הפונים בבקשה לעזרה. זאת תוך קבלת עזרה בהיקפים משתנים ממתנדבים ומתנדבות נהדרים. קישור הצטרפות לקבוצת העדכונים שלנו נמצא למטה.
בנוסף לסיוע החיוני לחקלאים, המיזם הצליח לגבש קבוצות קבועות מכל רחבי הארץ, כולל כפר שמריהו, תל אביב, ירושלים, מעלה אדומים, קדומים, לוד ועוד ולסייע להם בהסעות באמצעות שיתופי פעולה עם עמותת לקט ישראל והתנועה הקיבוצית. בכך, לא רק שהמיזם תורם ישירות לחקלאות, אלא גם מחזק ומגבש קהילות מקומיות פועלות ותוססות, תוך יצירת מופת של חיבור בין הקבוצות החברתיות השונות בישראל – עולים חדשים, ותיקים, צעירים ומבוגרים, דתיים וחילוניים, ואף מתנדבים מחו"ל – כולם מתאגדים למען מטרה אחת: לתמוך בחקלאות הישראלית בשעותיה הקשות ביותר ולבנות מחדש את הערבות ההדדית בינינו.
אספר גם שבמקצועי אני חוקרת ומרצה במרכז האקדמי רופין ובמרכז טאוב למדיניות חברתית בישראל, בת קיבוץ גבעת השלושה ואמא לדניאלי ז"ל, נעמה, סיון ואלון.
הצורך המרכזי שהפעילות באה לענות עליו נבע ממשבר כוח אדם חמור בחקלאות עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל. עם תחילת המלחמה, עזבו רבים מהעובדים הזרים את הארץ, והסגר על השטחים מנע את הגעת העובדים הפלסטינים, שהיוו חלק משמעותי מכוח העבודה החקלאי הן בעוטף והן במשקים במרכז ובעמק חפר. כתוצאה מכך, נוצר צורך דחוף למנוע את קריסת המשקים החקלאיים ואבדן התוצרת, דבר שהיה עלול לפגוע קשות באספקת המזון ובביטחון התזונתי של ישראל. המיזם "התנדבות לחקלאות בעוטף ובצפון" נענה לאתגר זה על ידי גיוס אלפי מתנדבות ומתנדבים מכל רחבי הארץ, שסייעו ועדיין מסייעים לחקלאים להמשיך בעבודות החיוניות בשדות, בפרדסים ובמטעים כדי להציל את היבול שהבשיל ולבנות גם את העונות הבאות. הצורך עדיין גדול - מוזמנים להצטרף אלינו!
הפעילות הוקמה מתוך צורך דחוף לתת מענה אד-הוקי לבעיה שנדמתה אז זמנית. ככל שחולף הזמן, נראה כי משבר כח האדם והאתגרים הנוספים שעומדים בפני החקלאים לא ייעלמו, ומתוך כך צמחו היעדים להמשך:
- הרחבת מעגל המתנדבים כדי להבטיח מענה לצרכים ההולכים וגדלים של החקלאים הקיימים ואלו שעוד יצטרפו.
- פיתוח מודל פעולה בר-קיימא, תוך שיתוף פעולה עם התנועה הקיבוצית, ליצירת תשתית ארגונית שתאפשר להפעיל את המיזם לטווח ארוך.
- הגברת המודעות לחשיבות החקלאות הישראלית, תוך שילוב התנדבויות של משפחות, תלמידים ומכינות כערך חינוכי.
- ביסוס חיבורים קהילתיים ארוכי טווח ובין קבוצות חברתיות שונות, תוך שימור וחיזוק הערבות ההדדית.
מזה מספר חודשים הפעילות מתקיימת תוך שיתוף פעולה עם התנועה הקיבוצית במתן מענה לשיקום קיבוצי העוטף והצפון.
המענק ותכנית הליווי יאפשרו לנו לשמר ולהרחיב את פעילות המיזם "התנדבות לחקלאות בעוטף ובצפון". המענק יסייע לנו לגייס כוח אדם בתשלום לתפעול המיזם, דבר שיקל משמעותית את העומס המוטל כיום על כרמל שאחראית על ניהול כל הקבוצות, ארגון ותיאום המשימות וזאת לצד עבודתה במשרה וחצי כמרצה וחוקרת. בנוסף, נוכל להסתייע במענק כדי לקבל עזרה מקצועית כגון עזרה בפרסום המיזם, בהקמת אתר אינטרנט ועוד.
תוכנית הליווי תעניק לנו כלים מקצועיים לשיפור ניהול הפרויקט וליצירת תשתית ארוכת טווח. בנוסף, נוכל לשפר את היכולת שלנו לגייס מתנדבים חדשים ולשמר קבוצות קיימות, ולהבטיח שהמיזם ימשיך לתמוך בחקלאות הישראלית לאורך זמן.
יום אחד, בשעות הערב, פנו אליי ממשלט המתנדבים של העוטף והעבירו קריאה לעזרה של חקלאי המגדל חסה בכפר מימון. החסה רגישה מאוד לשמש ולכן מתקלקלת מהר אם לא קוטפים אותה בזמן. לחקלאי היו חלקות גדולות של חסה שהחלו כבר להירקב והוא נזקק לעזרה דחופה. הוצאתי בערב קריאה למתנדבים, וב-7 בבוקר שלחתי שוב קריאה, המעודדת את כל מי שהתלבט - לקום ולהגיע לקטיף. בצהריים דיברתי עם הבן שלו, זה שהתקשר בדמעות למשלט המתנדבים ערב קודם. הוא אמר לי שהתחיל ב-6 בבוקר לבד בשדה הענק עם הפועל הבודד שנותר להם, ושבר את הראש כיצד יצליחו להציל את היבול. "ואז, משעה שמונה בבוקר, אני פתאום אורה מרחוק אנשים מתחילים להתקרב אליי. כמו סצינה בסרט, מגיעים עוד ועוד אנשים וכולם באים לעזור לנו". לאותו חקלאי הגיעו עשרות מתנדבים באותו היום ולמחרת, והם סיימו לקטוף את כל החלקה. הדימוי הזה, של "מלאכים" (לדבריו) המגיעים פתאום לעזרה - ריגש אותי עד דמעות. כמובן שאליו נוספים סיפורים מרגשים אחרים, כמו הרגע בו הסתיים קטיף ההדרים בבארי וברעים, בציר ענבים בקיבוץ צבעון המפונה ועוד.
תיעוד בתמונות
מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now
אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר
כבר רשומה? התחברי
מייד תועברי לעמוד המתאים
מצאנו את המייל שלך במערכת
אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת
(שווה לחפש גם בספאם)