פיתוח תחום פיזיותרפיה מודעת טראומה בישראל
שלום,
שמי סיון, פיזיותרפיסטית במקצועי עם אוריינטציה לטיפול בטראומה רגשית דרך הגוף. מזה מספר שנים אני מתמקצעת בטיפול באנשים החווים פוסט-טראומה, תוך שימוש בטכניקות גופניות לשחרור סטרס טראומתי מצטבר בגוף.
מאז ה-7 באוקטובר, עקב הצורך הנרחב שנוצר לתחום הפיזיותרפיה מודעת טראומה והטיפול דרך הגוף להפחתת כאבים שנובעים מסטרס, פעלתי למען פיתוח תחום זה והקדשתי את רוב זמני לצורך כך. בחודשיים הראשונים למלחמה התנדבתי בטיפול פיזיותרפי לתושבי עוטף עזה במלונות אליהם פונו. כיום מטפלת בהתנדבות פעמיים בשבוע במתחם הטיפולים שקיים במטה משפחות החטופים, מסייעת בפיתוחו ובהרחבת אפשרויות הטיפול.
בנוסף, אני עובדת בשיתוף פעולה עם צוות פיזיותרפיסטים לפיתוח תחום הפיזיותרפיה מודעת טראומה בארץ. לצוות שותפה נגה גל- מנהלת בית הספר לפיזיותרפיה באסף הרופא, מנהלות העמותה לקידום הפיזיותרפיה, רשת האצת התהליכים ׳מעוז׳.
מתוך ראיה רחבה והוליסטית יצרתי שיתופי פעולה עם סקטורים נוספים שמפתחים את תחום הטראומה והכאב הכרוני בארץ, כולל רפואה (ד״ר אפרת סוראקי אשר עובדת עם צוות שעוסק וחוקר את הכאב הניורופלסטי בארה״ב), ריפוי בעיסוק ועבודה סוציאלית.
כדי להעמיק את הידע בנושא, התחלתי מחקר איכותני במחלקה לפיזיותרפיה באונ׳ בן גוריון בשיתוף המחלקה לניהול מערכות בריאות, בהנחייתה של פרופ׳ פאולה פדר בוביס ופרופ׳ לאוניד קליחמן. המחקר מתמקד דרך ראיונות עומק, בדרכים שבהן ההתנדבות של פיזיותרפיסטים בחודשיים הראשונים למלחמה סייעה בהתמודדות עם הטראומה של אירועי ה-7 באוקטובר והשלכותיהם. מחקר זה הינו פורץ דרך בתחום כיוון שלא נעשו מעולם טיפולי פיזיותרפיה בהיקף נרחב בטווח זמן המיידי לאחר טראומה כלשהי, על אחת כמה וכמה טראומה כל כך משמעותית וקשה.
בנוסף, כחלק מהמאמצים לקידום התחום, התחלתי להשתתף לאחרונה בפרויקט של ארגון Rozana בשילוב עם USaid אשר יזמו קבוצת האקתון ישראלי-פלסטיני של מקצועות הבריאות, בתקווה למנף את הפרויקט של טיפול מודע טראומה בקרב תושבי ישראל, עזה ואיו"ש.
הסדר קבע לטיפול דרך הגוף, אישי וקבוצתי (פיזיותרפיה, הידרותרפיה, טיפולים במגע, יוגה שיקומית, קבוצות ספורט ועוד), כחלק מהטיפולים הסדירים שזכאים להם אנשים אשר חוו טראומה.
מטרת העל- פיתוח חוסן אישי, קהילתי, ומדיני בעזרת מתן טיפול הוליסטי והקשבה מלאה לפרט ולקהילה.
1. פיתוח וקידום תחום הפיזיותרפיה מודעת טראומה בארץ.
2. שילוב התחום עם סקטורים נוספים אשר מפתחים או עובדים עם טראומה כיום- כמו ליווי רפואי, רגשי וסוציאלי.
3. קידום טיפולים נוספים דרך הגוף כמו הידרותרפיה, אימון גופני, יוגה ועוד, כחלק מהטיפולים הסדירים שמקבלים אנשים לאחר טראומה (אולי כחלק ממרכזי חוסן).
4. העלאת מודעות בקרב נפגעי טראומה על כל סוגיה ביתרונות הטיפול דרך הגוף לשיפור תפקוד פיזי, רגשי וקוגניטיבי.
5. פיתוח הפרויקט באיזורי עימות נוספים, כמו איו״ש ועזה לצורך שיקומם מהשלכות מלחמה זו ומלחמות קודמות גם כן.
אנו עובדים בשיתוף פעולה והכרה מלאה של המחלקה לפיזיותרפיה במשרד הבריאות, כרגע ללא מתן תקציבים לפרויקט.
מענק זה יאפשר לי להמשיך להקדיש את כל זמני ומרצי לפיתוח התחום והמחקר בנושא.
אני כיום הפיזיותרפיסטית היחידה בארץ שעוסקת בפעילות זו במשרה מלאה ללא תמורה, כיוון שלצערי אין תקציבים עדיין לפעילות חשובה זו.
בימים הראשונים למלחמה עלה צורך גדול מצד הקהילות השונות שנפגעו לטיפול דרך הגוף.
במקרה הפרטני שלי, עוד לפני שהצעתי להגיע לטפל במלון באילת, בו הכרתי כמה חברי קיבוץ שנפגע מאוד, עלה צורך מהשטח לטיפולי מגע, וברגע שהגעתי נרשמו כ-40 אנשים לטיפול, ורבים נוספים פנו לטיפולי מגע אחרים שהוצעו בהתנדבות במלון.
מהאנשים אשר הגיעו אליי או לפיזיותרפיסטים/מטפלים במגע אחרים, היו כאלו שאמרו שהם אינם מסוגלים לפנות לתמיכה רגשית באותו שלב, אבל התמיכה הגופנית עשתה פלאים והיה לה ביקוש מאוד גדול.
עד היום, כשנה לאחר האירוע ישנם מטופלים שמגיעים אליי באופן קבוע לטיפול דרך הגוף אך אינם מסוגלים לעשות את הטיפול השיחתי הנדרש כדי לטפל ברגש.
דוגמה זו מראה עד כמה ההתייחסות והעבודה דרך הגוף חשובה ואף קריטית. ישנם אנשים רבים שלא מתחברים לטיפול שיחתי , או שטיפול זה אינו מספק עבורם על מנת להתמודד עם הרגשות העזים והביטוי החזק של הסטרס בגוף.
תיעוד בתמונות
מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now
אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר
כבר רשומה? התחברי
מייד תועברי לעמוד המתאים
מצאנו את המייל שלך במערכת
אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת
(שווה לחפש גם בספאם)