אני מובילה את 'רחובות של עצים', יוזמה חברתית לשימור עצים בערים, המקדמת ייעור עירוני, מעצימה קהילות מקומיות, ופועלת למאבק במשבר האקלים באמצעות חיבור תושבים לסביבה הטבעית.
"רחובות של עצים" היא יוזמה חברתית שנוסדה מתוך הבנה שעצים במרחב העירוני הם נכס חיוני לשיפור איכות החיים של התושבים ולהתמודדות עם משבר האקלים. הארגון פועל לשימור עצים קיימים, לקידום נטיעות איכותיות, ולהגברת המודעות לחשיבותו של ייעור עירוני כחלק מתכנון ערים בר קיימא.
פעילות הארגון מתמקדת בשני תחומים מרכזיים:
שימור עצים קיימים ומניעת כריתות מיותרות:
אנו פועלים בשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות וקהילות תושבים, כדי להבטיח שהעצים בעיר לא ייכרתו ללא צורך מוצדק. הארגון מעודד פיקוח קפדני על התהליכים המוניציפליים, מציע פתרונות חלופיים לכריתה, ופועל משפטית במקרים של פגיעות בעצים.
קידום ייעור עירוני ותכנון מוצל:
הארגון עורך מיפויים של רחובות ללא צל בערים, ומשתף פעולה עם יוזמות מקומיות וארציות לקידום נטיעות חדשות ושיפור ההצללה ברחבי הערים. אנו מקדמים פרויקטים שמטרתם להגדיל את מספר העצים הנטועים במרחב הציבורי, תוך דגש על מיקום אסטרטגי של עצים שיביאו לתרומה מקסימלית לאקלים העירוני ולרווחת התושבים.
הארגון מרכז פעילות קבוצות נאמני עצים מקומיות ב-30 ערים שונות, מחבר בין פעילים סביבתיים, ויוזם שיתופי פעולה עם גופים שונים לקידום פתרונות מבוססי טבע להתמודדות עם התחממות האקלים במרחב העירוני.
חזון הארגון הוא ליצור תשתית ארצית לפעילות של שמירה על עצים עירוניים, להקים קהילות מקומיות המעורבות בתהליכי התכנון העירוני ולוודא שמדיניות הערים בישראל לוקחת בחשבון את חשיבותם של עצים בשיפור איכות החיים ובבניית קהילות עמידות יותר בפני אתגרי האקלים.
הפעילות של "רחובות של עצים" נועדה לענות על מספר צרכים עיקריים המהותיים לשיפור איכות החיים העירונית ולהתמודדות עם אתגרים סביבתיים. הצרכים הללו כוללים:
1. שימור עצים עירוניים:
ערים רבות בישראל חוות תהליכי פיתוח מואצים, ולעיתים קרובות מתבצעות כריתות עצים מיותרות. יש צורך דחוף לשמר את העצים הקיימים, שכן הם מספקים יתרונות אקלימיים, אסתטיים ובריאותיים לתושבים.
2. הגברת הצללה במרחב הציבורי:
עם עליית הטמפרטורות ומגמות שינוי האקלים, יש צורך לשפר את ההצללה במקומות ציבוריים כדי להילחם בהתחממות העירונית ולהפחית את השפעת החום הקיץ על התושבים. עצים יכולים להציע פתרון טבעי ויעיל לכך.
3. מודעות ציבורית לחשיבות העצים:
ישנו חוסר מודעות בקרב הציבור לגבי התרומה של עצים לבריאות הסביבה, להורדת זיהום האוויר ולשיפור איכות החיים. הארגון שואף להעלות את המודעות ולחנך את הקהילות על חשיבות השימור והנטיעה של עצים.
4. חיזוק הקשרים בין קהילות:
פעילות הארגון נועדה לחבר בין תושבים, לעודד מעורבות אזרחית וליצור קהילות חזקות ומחוברות יותר סביב שמירה על הסביבה. הקמת קבוצות נאמני עצים מקומיות מסייעת בהגברת התחושת שייכות ומעורבות.
5. קידום מדיניות עירונית ירוקה:
ישנה חשיבות לשתף פעולה עם הרשויות המקומיות במטרה לקדם מדיניות תומכת בעצים וביערות עירוניים. הארגון מעודד שיח פתוח ובונה כדי לבנות תכניות עירוניות המקדמות קיימות ואחריות סביבתית.
באמצעות המענה לצרכים הללו, "רחובות של עצים" שואפת ליצור שינוי חיובי במרחב העירוני ובקהילות השונות, ובכך לשפר את איכות החיים של התושבים ולתרום למאבק במשבר האקלים.
הגדלת כיסוי הנוף של העצים בעיר:
המטרה היא להעלות את כמות העצים בערים השונות בישראל על ידי נטיעות חדשות ותמיכה בשימור עצים קיימים, ובכך לשפר את המרחב הציבורי.
הקמת 70 קבוצות מקומיות של נאמני עצים:
הארגון שואף להקים קבוצות נאמני עצים בכל רחבי הארץ, כך שתושבים יוכלו לפעול יחד למען שמירה על העצים והסביבה במקומות מגוריהם.
שיפור המודעות הציבורית:
הגברת המודעות לחשיבות העצים וההשפעה שלהם על איכות החיים במעגלים רחבים יותר, דרך סדנאות, סיורים,הכשרות, כנסים והרצאות קהילתיות.
שיתוף פעולה עם רשויות מקומיות:
להעמיק את שיתוף הפעולה עם רשויות מקומיות על מנת לקדם מדיניות עירונית ירוקה המקדמת נטיעה מייטבית ושימור עצים.
פיתוח תוכניות חינוך והכשרה:
פיתוח תוכניות הכשרה להדרכת קהילות ופעילים סביבתיים, בכדי להעצים את הידע והכלים הנדרשים לפעולה אפקטיבית.
הגברת הפעילות ברמה הארצית:
הרחבת הפעילות לאזורים נוספים בארץ, תוך שיתוף פעולה עם ארגונים נוספים על מנת להגביר את ההשפעה הכוללת של המאבק לשמירה על עצים.
קידום מחקר ונתונים:
להקים שיתופי פעולה עם אוניברסיטאות ומכוני מחקר כדי לאסוף נתונים על השפעת העצים על הסביבה העירונית, ולפרסם ממצאים שיכולים להשפיע על מדיניות.
באמצעות השגת יעדים אלה, "רחובות של עצים" שואפת לשדרג את איכות החיים בערים ולתרום באופן משמעותי למאבק במשבר האקלים.
תמיכה מקרנות פילנתרופיות:
הארגון זוכה לתמיכה משני גופים מרכזיים – קרן יד הנדיב וקרן של"י, אשר מסייעים במימון הפעילות והפרויקטים השונים.
שיתוף פעולה עם ארגונים סביבתיים אחרים:
הארגון משתף פעולה עם ארגונים ועמותות כמו "המרכז לייעור והצללה" ו"יוזמת האנרגיה הטובה" בפורום בנושא הצללה, ופועל יחד לקידום יוזמות סביבתיות רחבות יותר.
"רחובות של עצים" לוקח חלק בפורומים של ארגון הגג הסביבתי "חיים וסביבה," שדרכם אנו לומדים, מתחברים לארגונים סביבתיים אחרים, ומשתפים פעולה בקידום מדיניות סביבתית. הלמידה והחיבור עם ארגונים בעלי ניסיון מסייעים לנו לשפר את דרכי הפעולה שלנו ולהרחיב את ההשפעה שלנו ברמה הארצית.
הכרה ציבורית:
הארגון זכה להכרה ולשיתוף פעולה משמעותי עם משרד החקלאות, במסגרת כנס משותף לנאמני העצים שהתקיים בעבר. שיתוף הפעולה נמשך, וכעת עובדים יחד על תכנון כנס נוסף שיתקיים בסוף השנה, במטרה להמשיך לקדם שימור עצים ופעילות קהילתית ברמה ארצית.
מעורבות בתהליכים מדיניים:
"רחובות של עצים" משתף פעולה עם הקליניקה המשפטית הסביבתית של האוניברסיטה העברית, במטרה לקדם תהליכים משפטיים להגנה על עצים ולשיפור מדיניות סביבתית ברמה המקומית והארצית. באמצעות שיתוף פעולה זה, אנו פועלים ליצירת שינוי חקיקתי ומשפטי, שמטרתו להבטיח את שימור העצים העירוניים ולחזק את ההגנה עליהם בתהליכי תכנון ופיתוח.
אם נזכה במענק ובתוכנית הליווי, הם יסייעו באופן משמעותי בהרחבת פעילות "רחובות של עצים" בכמה דרכים מרכזיות:
חיזוק התמיכה הקהילתית:
המענק יאפשר לנו להגדיל את משאבי הארגון המוקדשים לגיוס והכשרת נאמני עצים מקומיים, ולהקים קבוצות נאמני עצים נוספות ברחבי הארץ. הדבר יתרום להעצמת המעורבות הקהילתית ויחזק את שיתוף הפעולה עם תושבים ורשויות מקומיות.
פיתוח תוכניות הכשרה:
המענק יסייע בפיתוח והרחבה של תוכניות הכשרה לנאמני עצים ומובילי קבוצות מקומיות, אשר יקבלו את הכלים והידע הדרושים לפעול בצורה אפקטיבית יותר מול הרשויות ולהגן על העצים במרחב הציבורי.
הרחבת השפעתנו באמצעות תוכן דיגיטלי:
התמיכה השיווקית והסרטון שיתעד את פעילותנו יסייעו לנו להגיע לקהלים חדשים, להעלות את המודעות לחשיבות העצים במרחב העירוני, ולחזק את מעמדנו כארגון מוביל בתחום שימור העצים בישראל.
קידום מדיניות עירונית ירוקה:
תוכנית הליווי תעניק לנו כלים אסטרטגיים לעבודה מול קובעי מדיניות והגברת ההשפעה שלנו על קבלת החלטות ברמה העירונית והארצית, דבר שיסייע לקדם מדיניות המקדמת שימור ונטיעת עצים בערים.
באמצעות המענק והתמיכה, נוכל להמשיך להרחיב את פעילותנו ולהעמיק את ההשפעה החיובית שלנו על הקהילות והמרחבים הציבוריים בישראל.
מקרה פרטי שבו הפעילות הביאה לשינוי: שינוי מדיניות בתכנון עירוני
בתקופה מסוימת, פורסמו מספר רישיונות כריתה שמטרת כולם הייתה פיתוח שטחי ציבור פתוחים (שצ"פים). כתגובה לכך, "רחובות של עצים" הגישו עררים על כל אחד מהרישיונות הללו, וההשגות כולן התקבלו. פקיד היערות הראשי ציין בהחלטתו כי לא ייתכן שפיתוח שטח ציבורי לא ייקח בחשבון את העצים הקיימים בשטח.
החלטה תקדימית זו הביאה לשינוי מדיניות בעירייה, אשר החלה לתכנן את שטחי הציבור תוך התחשבות בעצים הקיימים במקום לכרותם. כתוצאה מכך, השצ"פים בעיר מתוכננים באופן שכולל את העצים הקיימים ומנצל את יתרונותיהם, מה שמשפר את המראה הסביבתי של השטחים הציבוריים בעיר ומגביר את המודעות לחשיבות השימור של הצמחייה בתהליכי תכנון עירוניים.
שינוי זה לא רק שהגן על העצים, אלא גם תרם לשיפור המראה הסביבתי של השטחים הציבוריים בעיר והגביר את המודעות לחשיבות השימור של הצמחייה הקיימת בתהליכי תכנון עירוניים, גם בקרב התושבים וגם בקרב אנשי התכנון והביצוע בעירייה.
תיעוד בתמונות
מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now
אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר
כבר רשומה? התחברי
מייד תועברי לעמוד המתאים
מצאנו את המייל שלך במערכת
אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת
(שווה לחפש גם בספאם)