ההגשות וההצבעות לסבב 2023 הסתיימו
שיתוף הנוער בישראל כסוכנות השינוי של תרבות המראה, אידיאל הרזון ואידיאל יופי לקראת חברה המקיימת תנאים שמאפשרים טיפוח של בריאות נפשית ופיזית לכולם/ן.
פרויקט SELFREE מבקש לקדם שיח עם נערות ונערי ישראל בנוגע להשפעות החברתיות והתרבותיות על דימוי הגוף ועל הדימוי העצמי שלהן ושל א.נשים בחברה, במטרה להזמין אותן להיות סוכנות השינוי של המציאות הקיימת. על פי מחקרים, רוב הנוער ורוב הא.נשים בכלל מרגישות חוסר מרוצות לגבי המראה שלהם ו/או משקל גופם/ן, עד כדי יחס שלילי וסלידה מגוף שלהן ומהן עצמן. עם דיווחים על עלייה במצוקות נפשיות ופתולוגיות הקשורות בדימוי גוף שלילי ו/או דימוי עצמי שלילי, ויצו מבקשת לצאת בפרויקט לאומי במטרה לחזק את החוסן של נוער ישראל, מתוך אמונה ביכולת שלהן לחולל שינוי של השיח ושל התרבות ולקדם נורמות בריאות יותר בכל הנוגע לגוף ולמערכת היחסים שלנו עם גופנו ועם עצמנו (בריאות, כושר, תזונה, לבוש וכיו"ב).
את הפעילות מנחות אקטיביסטיות חברתיות ו/או משפיעניות רשת מתנועת הבודיפוזיטיב שנבחרו על ידי ויצו ועברו הכשרה ייעודית מקצועית. קבוצת המנחות מגוונת מבחינת תחומי העיסוק: סטייליסטית, דוגמנית, דיאטנית. פסיכותרפיסטית ועוד.
מתוך תפיסה הוליסטית, הפרויקט כולל גם הרצאות וסדנאות לנשות ואנשי חינוך והדרכה וכן להורים. הדמויות הבוגרות המשמעותיות בחייהן של הנערות והנערים בעלות השפעה רבה ויכולות להיות גורם תומך ומכוון בכל הקשור לבניית מערכת יחסים מיטיבה עם הגוף שלי ועם עצמי ומתוך שאיפה שהן ישמשו מודל ויהוו מקור השראה לאחרות ואחרים.
הפעילות שלנו כוללת יצירת תכנים חיוביים ברשתות החברתיות, מתוך ההבנה של התפקיד הדרמטי של אלו בהשפעה על דימוי הגוף והדימוי העצמי.
לקראת שנה"ל תשפ"ד, אנו מעוניינות להקים גוף מנהיגותי של נוער, יורכב מנציגות שיהיו המובילות והמנהיגות של מהלכים מחאתיים, חברתיים וקהילתיים שכולם יוקדשו למטרת העל של הפרויקט. גוף זה יקיים האקתון במטרה לפתח יוזמות וליישם אותן בשטח.
בשנה"ל תשפ"ג הקמפיין שלנו ברשת הגיע לחשיפות של מעל למיליון וחצי.
סיכמנו את השנה עם מעל 100 פעילויות ברחבי הארץ, משדה בוקר בדרום ועד קריית שמונה בצפון.
העברנו פעילות בשטח של הרצאות/סדנאות ל-5,900 נערות ונערים בפנימיות, תנועות נוער, בתי ספר ומתנ"סים.
אמנם, תנועת הבודיפויזטיב קיימת ומתחזקת בישראל כבר מעל לעשור. יחד עם זאת, היא נשארה בספירה החברתית ובמיוחד ברשתות החברתיות ולאו דווקא קיבלה ביטוי משמעותי במוסדות החינוך, הפורמליים והבלתי פורמליים ולכן השפיעה על הנוער במידה חלקית ולעיתים אף הותירה אותן עם מסרים כפולים ומבלבלים בנוגע לנורמות תקינות ומיטיבות בכל הקשור למערכת היחסים עם גופן. אנו שואפות, לקדם ככל הניתן את שינוי השיח והנורמות המקובלות בכל הנוגע לכך, פעם אחת בזכות שיתוף הנוער בהובלת הפרויקט ובפעם השנייה בזכות הכשרות של צוותי חינוך בכל רחבי הארץ והורים לנערות ונערים. חשוב לציין, ההתעקשות שלנו לקדם תכנים ברשתות החברתיות נובעת מהבנה של חשיבות המרחב הוירטואלי בהקשר של ההשפעה שלו על התעצבות דימוי הגוף והדימוי העצמי.
כמו כן, הפרויקט פותח על ידי תחום פיתוח הדרכה באגף החינוך של ויצו העולמית, המנוהל על ידי מומחיות לתחום החינוך הבלתי פורמלי. אנו מקבלות ליווי ממומחיות אקדמיות לתחום דימוי הגוף, האכילה והבריאות על מנת שהתכנים שלנו יהיו תקפים ברמה האקדמית והמחקרית.
חזון פרויקט SELFREE הינו ליצור תנועת שינוי של נערות ונערים, המקדמים דרך מנהיגות מקומית וארצית שינוי של השיח החברתי והנורמות לטובת יצירת קרקע בריאה יותר ומיטיבה יותר לדור העתיד בכל הנוגע למערכת היחסים עם גופן ועם עצמן. זאת, תוך יצירת פדגוגיה ושפה חינוכית נגישה לנשות ואנשי חינוך ולהורים שיהיו גורמים תומכים ומכוונים בתהליך זה.
SELFREE- כלומר, שחרור עצמי בתוך עולם ה'סלפי' הוא בהכרח פעולה קהילתית חברתית ובסופו של דבר - כלל אנושית. הצלחת הפרויקט תהיה ביכולת לשמור על חיבור מיטיב בין תנועת הבודיפויזטיב הישראלית, העולם המחקרי והאקדמי, הגורמים החינוכיים והמוסדות הציבוריים והלאומיים. חיבור מיטיב יהיה כזה שיאפשר הפצה של הרעיונות המרכזיים ושל הכלים הרלוונטיים לשותפות ולשותפים.
מדדים נוספים להצלחה:
המשך גדילה וצמיחה של הפעילות בחמש השנים הבאות (פירוט מספרי בסעיף הבא).
קיום פעילות בפריפריה החברתית גיאוגרפית ביחס שווה ואף יותר מאשר הפעילות שתתקיים בקרב אוכלוסיית המרכז.
קיומו של גוף מנהיגותי חזק ופעיל, המכיל ייצוג מגוון של קשת החברה הישראלית, מכל המגזרים והמגדרים.
יצירת מהלכים לשיתוף פעולה בין גורמים העשויים להרחיב ולקדם את הפרויקט ברמה הלאומית- רשויות, משרד החינוך ומשרד הבריאות, ארגונים נוספים וכיו"ב.
הכפלה של כמות הפעילות בתשפ"ד והמשך גדילה בחמש השנים הבאות ביחס של לפחות 30% גדילת הפעילות בכל שנה"ל.
12,000 נערות ונערים שיעברו פעילות של הרצאות/סדנאות במהלך תשפ"ד.
2500 נשות ואנשי חינוך ו-3,000 הורים שיעברו פעילות של הרצאות/סדנאות במהלך תשפ"ד.
50 פעילות ופעילים בגוף המנהיגות של הפרויקט במהלך תשפ"ד.
100 נערות ונערים שיעברו סדנה תהליכית במהלך תשפ"ד.
2000,000 חשיפות לפחות לתכנים של הפרויקט ברשתות החברתיות.
ויצו היא עמותה ללא מטרות רווח, בעלת איתנות פיננסית.
אמנם נושא דימוי הגוף רלוונטי לכל איש.ה בכל מגדר שהוא, אך אין ספק לגבי העובדה שמדובר בנושא המחובר באופן אינהרנטי למאבק לשוויון מגדרי ולשחרור מגדרי. אידיאל היופי והתרבות סביבו הם תולדה, בין השאר, של הבנייה מגדרית והסללה מגדרית, הקובעות אידיאלים נשיים וגבריים. כחלק מההבניה המגדרית, המראה החיצוני אצל נשים היה ועודנו נושא מרכזי בדיון אודות שחרור של נשים והשגת שוויון מגדרי חברתי בכלל. לאורך ההיסטוריה ועד ימינו, גופן של נשים והמראה שלהן היו כלי לשליטה על נשים ולמען שימור הסדר החברתי הקיים. הציפייה מאישה להיות יפה ולהיראות טוב, עודנה ציפייה מרכזית בחינת עדות לנשיותה לכאורה. כאמור, ציפיות לגבי המראה ולגבי הגוף קיימות גם כלפי גברים, אך הן שונות ובעלות משקל שונה בהקשר של השפעתן על דימוי הגוף והדימוי העצמי, ובדרך כלל פחות מרכזיות ביחס לציפיות אחרות כמו לדוגמה להצליח מבחינה מקצועית ולהיות מפרנס. אם כן, פרויקט SELFREE פועל לקידום נשים, בהקשר של השפעה חיובית על דימוי הגוף והדימוי העצמי שלהן, בהתמקדות בנערות. יחד עם זאת, הוא לא פוסח על גברים ועל נערים ומציע פעילות לכולם/ן: גברים, נשים וכלל הקשת המגדרית.
פרויקט SELFREE מיומו הראשון שם דגש על פריסה כלל ארצית בדגש על חשיפה ומפגש עם הפריפריה החברתית גיאוגרפית. קיימנו פעילות בבאר שבע, גדרה, אור עקיבא, כרמיאל, קריית שמונה ועוד. כמו כן, יותר משליש מהפעילות שלנו התקיימה במסגרות של חינוך פנימייתי לנוער בסיכון ונוער במסגרות החינוך המיוחד.
חשיפה תקשורתית
המיזם מתמקד בגיל הנעורים, גילאי 12-18 וכלל פעילותו מכוונת לקהל יעד זה. כמו כן, הוא רואה בדור העתיד סוכן השינוי של החברה ומבקש לקיים דיאלוג פתוח איתן במטרה לקדם השפעה חברתית ושינוי. ההתמקדות בדור העתיד מאפשרת לתת מענה מדויק יותר מבחינת הצרכים של הגיל.
גיוון הוא אחד מהערכים המרכזיים של הפרויקט בעיקר הקשר של נראות וגוף. באמצעות ייצוג מגוון של סוגי מראה ומבני גוף מועבר מסר ביקורתי על הייצוג הרווח של נראות במדיה ובתרבות וכן קריאה לנרמל, לקבל, לאהוב ולחגוג את הגוף שלנו שמגיע במגוון של צורות, מבנים וסוגים. ככל שהפרויקט יגדל נרצה לקדם הצטרפות של דוברות השפות: ערבית, רוסית ואמהרית.
מדריכה של קבוצה במסגרת חינוכית שפנתה לאחת המנחות שלנו ואמרה כמה ההרצאה הייתה משמעותית עבורה באופן אישי, ולא רק לחניכים שלה ושחבל שהיא כנערה לא קיבלה הזדמנות כזו. היא העידה שיצאה עם הרגשה הרבה יותר טובה ממה שנכנסה, לימדה אותה דברים חדשים ואפשרה לה זוית הסתכלות אחרת על עצמה, אודות היחסים שלה עם המראה שלה ועם הגוף שלה, ובאופן כללי לגבי הנורמות החברתיות והתרבות סביב נושא המראה. ציינה שמדובר מבחינתה בכלים שהיא לוקחת איתה לחיים האישיים ולעשייה שלה כמחנכת.
מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now
אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר
כבר רשומה? התחברי
מייד תועברי לעמוד המתאים
מצאנו את המייל שלך במערכת
אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת
(שווה לחפש גם בספאם)