מנאל

שלבי

ההגשות וההצבעות לסבב 2023 הסתיימו

שיתוף הפרופיל:

2023

מטפלות/ים מדברות/ים טכנולוגיה

תחום: מאבק באלימות
כותרת הפעילות :

תכנית אד'אר לאימוץ והטמעת כלים טכנולוגיים לאנשי ונשות מקצוע המטפלים באלימות מגדרית בחברה הערבית. המיזם יספק כלים טכנולוגיים חדשים למטפלות והמטפלים וירחיב את ארגז הכלים העומד לרשותם. משבר הקורונה, אילץ את אנשי ונשות המקצוע להשתמש בדרכים אלטרנטיביות לטיפול בנשים קורבנות האלימות, מכיוון שניכר קושי בקיום פגישות פרונטליות עם הנשים. רבות מאנשי ונשות המקצוע נאלצו לקיים שיחות תמיכה והערכת מסוכנות דרך הטלפון ולרבות מהם/ן לא היתה אפשרות להעריך את רמת המסוכנות שנשקפת לה האישה ברמה מדויקת ועל כן, נבע הצורך בשימוש בכלי הדיגיטלי והטמעתו בקרב אנשי ונשות מקצוע מהחברה הערבית.

על אף שהאוכלוסייה הערבית מהווה רק כ-21% מהאוכלוסייה הישראלית, 40-50% ממקרי האלימות החמורים כלפי נשים מתרחשים בחברה הערבית ובחברה הבדואית בדרום, המצב חמור עוד יותר. כמו כן הפשיעה המשתוללת והבלתי נשלטת בחברה הערבית גם היא משפיעה לרעה על היחסים בתוך המשפחה ומגבירה את המתח והאלימות נגד נערות ונשים, ומשליכה על אנשי ונשות המקצוע שמטפלים בנערות ונשים קורבנות האלימות, ולפעמים גם הם מאוימים בעצמם.
המיזם מיועד לחיזוק ולהכשרת המטפלות והמטפלים בחברה הערבית הוקמה במטרה לשנות מציאות זו. התוכנית נולדה כחלק מחשיבה אסטרטגית מחודשת, לאחר עבודת עומק אינטנסיבית של העמותה בחברה הערבית בצפון (מאז שנוסדה) וגם הבדואית בנגב (בשנתיים האחרונות) – שבעקבותיה למדנו כי על מנת להילחם בתופעת האלימות המגדרית עלינו לפעול בכמה חזיתות ולספק מענה רוחבי שישפיע על כל הגורמים בקהילה – הנשים עצמן, המטפלים והמטפלות שלהם, הרשויות המקומיות, אנשי ונשות חינוך בקהילה, בני ובנות נוער והציבור הרחב.

המיזם יספק כלים חדשים למטפלות והמטפלים ותרחיב את ארגז הכלים העומד לרשותם דרך ארבעה אפיקי פעולה שונים:

1. הכשרת מטפלות/ים – שתי הכשרות (בצפון ובחברה הבדואית בדרום), בכל הכשרה יתקיימו 10 מפגשים ל-20 נשות ואנשי מקצוע העובדים עם נשים הסובלות מאלימות בחברה הערבית – עובדות ועובדים סוציאליים, פסיכולוגיות/ים ועוד. ההכשרות יעבדו בשני מישורים (תוכנית מפורטת תישלח במידת הצורך): א. סיוע רגשי וחיזוק הביטחון האישי של המטפלים עצמם – המטפלות והמטפלים יקבלו כלים בסיסיים להגנה עצמית ולהתנהלות במקרה של פגיעה; ב. הקניית ידע וכלים לזיהוי סימני אלימות והערכת מסוכנות. מדובר בהשתלמות שפיתחתי יחד עם קוליגות שהם/ן אנשי ונשות מקצוע בפורום אד'אר, המסייעת לאנשי מקצוע לזהות את רמת הסכנה שבה נמצאת הנערה/האישה ולפעול על מנת להרחיקה מהגבר האלים (על פי נוהלי משרד הרווחה ובשיתוף פעולה איתו). בנוסף לתכנים שפיתחנו, נשלב השנה גם תכנים על הטמעת כלים טכנולוגיים, הכוללים הסרת חששות וחסמים לשימוש בטכנולוגיה, והדרכות לשימוש בכלים הספציפיים אותם נרצה להטמיעה.

2. הטמעת הכלים הטכנולוגיים: ביצענו תהליך מיפוי שבעקבותיו איתרנו שלושה כלים טכנולוגיים רלוונטיים לקהל היעד שלנו. דרך סדנאות העלאת מודעות וההסברה לאנשי ונשות המקצוע, נרצה להטמיע את שלושת הכלים. אמנם מדובר בכלים קיימים, אך אנשי ונשות המקצוע בחברה הערבית אינם מכירים אותם ולא משתמשים בהם. מדובר בקהל יעד עם אוריינות טכנולוגית נמוכה.
א. Irisk – שאלון דיגיטלי להערכת מסוכנות: כלי שבאמצעותו יוכלו הנשים והמטפלים לזהות סימני אזהרה גם כאשר אין למטפל גישה פיזית אל האישה או הנערה. מאז פרוץ מגפת הקורונה לאנשי המקצוע הייתה גישה מוגבלת אל הנשים והמשפחות המטופלות, ולצערנו מגמה זה ממשיכה גם היום. כמו כן, פעמים רבות, ובמיוחד באזור הצפון, ברמלה בלוד ובנגב – המטפלות/ים מנועות/מנועים מלערוך ביקור בית בשל איומים על חייהם וכן בשל איומים על חיי הנשים או הנערות. הכלי הדיגיטלי, המבוסס על שאלון עבור האישה/הנערה, יאפשר למטפלים לקבל תמונת מצב מלאה יותר בנוגע למצב בבית, גם כאשר אין מפגש פנים אל פנים – ולפעול בהתאם. מדובר בכלי חינמי שזמין לשימוש ומתורגם לערבית: https://i-risk.co.il/
ב. 7chairs - ממשק לניהול קבוצות תמיכה וירטואליות אנונימיות: מדובר בפלטפורמה המאפשרת לנהל קבוצת תמיכה דרך התכתבות באופן וירטואלי ואנונימי, וכך מסירה חסם מרכזי להשתתפות – החשיפה האישית. נרצה לחשוף את העובדים הסוציאליים לשימוש בכלי ולהקים קבוצה של נשים ערביות שיוכלו להיתמך על ידי קבוצת השווים שלהן.
ג. Relyon - לחצן מצוקה בהפעלה קולית: לחצן מצוקה שניתן להפעיל באמצעות מילת קוד. כיום האפליקציה אינה פועלת כלל בחברה הערבית. יצרנו קשר עם מנהלת החברה ובנינו תוכנית להתאמה והתנסות ראשונה בטכנולוגיה עבור עובדים סוציאליים מהחברה הערבית.
הכלי שיאפשר להגביר את תחושת הביטחון של העובדים הסוציאליים: אחד הגורמים המשמעותיים ביותר בטיפול באלימות נגד נשים בחברה הערבית הוא העובדות והעובדים הסוציאליים ושאר אנשי המקצוע המטפלים, שניצבים כמתרס בין אנשים ונשים שחיים באותה השכונה או הכפר שבה הם עצמם חיים, ולעיתים ישנה אף קרבת דם בינם לבין המטופלות ומשפחתן. הפוזיציה המורכבת שבה הם מצויים בשילוב חוסר משאבים משווע בתחום, מביאים לחוסר אונים קשה בקרב המטפלים, ובמקרי קיצון הן והם עצמם מאוימים בפגיעה ואף ברצח. הפרויקט המוצע הזה, צומח מהצורך בקרב נשות ואנשי המקצוע המטפלים בנשים ובמשפחות – עובדות סוציאליות/ עובדים סוציאליים – לקבל סיוע וגיבוי שיאפשרו להם לבצע את עבודתם במקצועיות ובבטחה, ולשנות את המציאות שבה הם חיים. ברוב מחלקות הרווחה, הצוותים המקצועיים אינם מקבלים ליווי והדרכה שוטפת בנושא של שמירה על ביטחונן/ם האישי והמצב בשטח מוכיח כי כלי זה הכרחי על מנת לאפשר להם לבצע את עבודתם. אנו חרטנו על דגלנו לתמוך בנשות ואנשי המקצוע בכל מישורי חייהן/ם הן המקצועיים, באמצעות ליווי, הכשרות והדרכות, הן במישור הרגשי, באמצעות ליווי, העצמה וחיזוק החוסן הנפשי והן במישור הפיזי, שמירה על ביטחונן/ם האישי דרך חידוש באמצעים להגנתן/ם האישית.

3. מדריך (Manual) – פרסום והפצה של מדריך מדעי שיכלול חומרים בנושא הטכנולוגי עם הסבר כיצד ניתן להשתמש בכלים הטכנולוגיים המוצעים בתוכנית זו. כמו כן תכלול החוברת מאמרים המנתחים את המציאות של חיי הנערות והנשים בצל האלימות המגדרית ושלוש אחרי משבר הקורונה ובעיצומו של גל הפשיעה הגואה בחברה הערבית. החוברת תנוסח בערבית פשוטה ונגישה, ותופץ, הן לקהילת המטפלות/ים והן לקהל הרחב, על מנת להעלות את המודעות בנושא האלימות במשפחה, לסייע לנשים לזהות סימני אזהרה ולהקנות כללי אצבע להתנהלות במצבי סיכון ולפנייה לעזרה.

4. כנס מקצועי – נקיים כנס מקצועי ארצי לקהילת המטפלות/ים בנשים בחברה הערבית הסובלות מאלימות, ובו יוכלו אנשי המקצוע לחלוק מניסיונם וללמוד זה מזה, במטרה לקדם שיח מקצועי עשיר ויעיל. הכנס יכלול הגברת מודעות לשימוש בטכנולוגיה במקצוע וחשיפה לכלים טכנולוגיים קיימים.

נשות ואנשי המקצוע המטפלות/ים בנשים בחברה הערבית הסובלות מאלימות, למעשה חיים בתוך הקהילה שבה הם מטפלים – מציאות זו מביאה עמה אתגרים רבים, נוסף על אלה הקיימים ממילא כאשר מטפלים באלימות במשפחה, ולכן עלינו לחזק את המטפלים והמטפלות. רק כך נצליח להכשיר את הקרקע לשינוי תפיסתי רוחבי ולפעילות ארוכת טווח, לטובת שינוי עמוק של המציאות הקיימת.

איזור פעילות: ארצי
האימפקט החברתי של המיזם

למידה דיגיטלית תאפשר למטפלות/ים להשתמש בכלי הדיגיטלי להערכת מסוכנות ו-בלחצן המצוקה. שימוש בכלים אלה, תסייע להם להציל חיי הרבה נשים ונערות שנשקפת סכנה גבוהה לחייהן והם יוכלו להפנות נשים להשתתפות בקבוצת התמיכה הווירטואלית בה תשתתפנה נשים קורבנות אלימות ותוכלנה לבקש סיוע ועזרה.
המיזם שואף לחולל שינוי ניכר בתהליך הטיפולי שהמטפלות/ים מובילות/ים וזה באמצעות השימוש שלהן/ם בכלים הטכנולוגיים שילמדו בקורסים של המיזם וכי הם הצליחו לסכל/ למנוע מקרה אחד לפחות פוטנציאלי של מטופלות שלהם/ן שהיו במעגל אלימות קשה ובתהליך טיפולי ארוך טווח ארוך, וכי בעקבות ההכשרה והשימוש בכלים הטכנולוגיים, הם יפעלו בצורה יעילה ומדויקת יותר במקרי אלימות קשים מכפי שפעלו לפני ההכשרה: קבלת החלטות מהירה יותר, שימוש בכלי "הערכת המסוכנות" באופן תדיר יותר, השמה במסגרות חוץ ביתיות, יישום תהליך הטיוב משנת 2016: https://www.gov.il/he/departments/policies/molsa-executive-circulars-92 ; יצירת קשר עם המשטרה ומעקב אחרי הצעדים שהיא נוקטת נגד הגבר האלים, ועוד; תחושת ביטחון גבוהה יותר בעבודתם בשל השימוש בלחצן המצוקה; הרחבת האפשרויות הטיפוליות לנשים.

החזון ומדדי ההצלחה

החזון הוא לצמצם את תופעת רצח נשים על רקע מגדרי עד 0 מקרים מדי שנה ע"י יצירת חזית איתנה וחזקה שתספק להן טיפול מקצועי והגנה על חייהן. זה יהיה ע"י ליווי, העצמה וחיזוק החוסן הנפשי של המטפלים/ות באלימות וע"י סיפוק כלים עדכניים ומועילים לשם זיהוי ואבחון מדוייק לרמת הסכנה שנשקפת לחיי הנשים.
הצלחה היא בצמצום מקרי רצח נשים בחברה הערבית בשנה, מ6-8 מקרים כמדי שנה עד 0 מקרים, וגם בסיפוק כלים לאבחון מדוייק והרחקת נשים מאויימות ברצח בזמן הנכון והמתאים. המספרים היום במדינה ולפי נתוני משרד הרווחה שנת 2019 , מדברים על כך כי 50% מהנשים שנרצחו בישראל בארבע השנים האחרונות היו בתהליך טיפולי ארוך. אנו רוצות/ים שכל אישה קורבן אלימות, שתעשה את הדרך ותפנה לבקשת סיוע, תמצא מהצד השני אנשי ונשות מקצוע חזקות/ים ואיתנות/ים ויש בידיהן/ם את הכלים להגן על חייה. אנו רוצות/ים ש0% מהנשים שיהיו בתהליך טיפולי אצל עובד/ת סוציאליות, יירצחו, אנו שואפות/ים שכל אישה בחברה הערבית, המקבלת אומץ וקוראת תיגר על החברה, קמה ויוצאת מהבית לבקש סיוע, שתדע שהיא תהיה מוגנת ולא תוחזר הביתה לגבר האלים ושהיא תקבל את מלוא הטיפול המקצועי שהיא מצפה לו.

יעדים מספריים

יעדי המיזם המספריים:
•בסוף שנת הפעילות 100% מהמשתתפות/ים בהכשרת המטפלות/ים ידעו להשתמש בכלי הדיגיטלי להערכת מסוכנות ו-100 % בלחצן המצוקה.
•90% ממשתתפות/משתתפי קורס ההכשרה יהיו נוכחות/נוכחים בכל מפגשי ההכשרה.
•50% ממשתתפות/ משתתפי קורסי ההכשרה יפנו נשים להשתתפות בקבוצת התמיכה הווירטואלית. יקומו 5 קבוצת וירטואליות עם 8 נשים בכל אחת.

• חצי שנה אחרי תום התוכנית, לפחות 50% מהמטפלים/ות ידווחו כי השתמשו בכלים הטכנולוגיים שלמדו בקורסים של התכנית וכי הם הצליחו לסכל/ למנוע מקרה אחד לפחות פוטנציאלי של מטופלות שלהם/ן שהיו במעגל אלימות קשה ובתהליך טיפולי ארוך טווח ארוך.
• 80% מאנשי ונשות המקצוע ידווחו כי בעקבות ההכשרה והשימוש בכלים הטכנולוגיים, הם פועלים בצורה יעילה ומדויקת יותר במקרי אלימות קשים מכפי שפעלו לפני ההכשרה: קבלת החלטות מהירה יותר, שימוש בכלי "הערכת המסוכנות" באופן תדיר יותר, השמה במסגרות חוץ ביתיות, יישום תהליך הטיוב משנת 2016: https://www.gov.il/he/departments/policies/molsa-executive-circulars-92 ; יצירת קשר עם המשטרה ומעקב אחרי הצעדים שהיא נוקטת נגד הגבר האלים, ועוד; תחושת ביטחון גבוהה יותר בעבודתם בשל השימוש בלחצן המצוקה; הרחבת האפשרויות הטיפוליות לנשים.
•חלוקה של כ-2,000 מדריכים לקהל אנשי ונשות המקצוע באזורים שיפעל בהם הפרויקט.
•השתתפות של כ-100 אנשי ונשות מקצוע לפחות בכנס הארצי.

השפעה מגדרית

המיזם החדשני הזה, יסייע לטווח הארוך, בייעול העבודה של נשות ואנשי המקצוע ועל כן יספק שירותים יותר יעילים ויותר אפקטיביים לנשים שורדות האלימות המגדרית ושנמצאות במעגל אלימות מאוד קשה. זה יצמצם עד ימגר את תופעת האלימות המגדרית. בנוסף לכך תפיסת העולם של המיזם שהיא תפיסת עולם פמיניסטית, שואפת דרך הסדנאות שתעביר לאנשי ונשות המקצוע להעלות מודעות בנושא של תפקידי מגדר ויחסי כוח ותפעל לערער על תפיסות קיימות בקרב חלק מאנשי ונשות המקצוע הרואות באלימות מגדרית כבעיה משפחתית וכי האישה צריכה לסבול ולהיות סלחנית כלפי אלימות זו. אחד החסמים הקיימים בקרב אנשי ונשות המקצוע למתן שירות לקורבנות האלימות, בנוסף להיעדר הכלים, היא מערכת האמונות שלהן/ם והתפיסות שגדלו עליהן והגורסות כי גברים הם אחראיים על הנשים. תפקידו של המיזם הזה גם לשנות תפיסות ולחתור לשינוי חברתי עמוק וכולל.

השפעה על נשים בפריפריה חברתית או בפריפריה גאוגרפית

רוב העשייה של המיזם תהיה מיועדת לעבודה עם אנשי ונשות מקצוע בצפון ובדרום בחברה הבדואית.

האם המיזם משפיע על דור העתיד - ילדות ונערות?

ליווי, טיפול ותמיכה באנשי ונשות מקצוע שיתמכו בנערות ונשים קורבנות האלימות, ייצור קבוצה חזקה ואיתנה של נערות ונשים, שתדענה לזהות נורות אדומות בזמן, לפעול בזמן, לפנות לקבל סיוע בזמן וגם לקבל הגנה ותמיכה לאורך זמן.
מיזם זה יהיו לו אימפקט כתוצאה מצרפית של פעולות ומאמצים מקצועיים, מכילים ותומכים של אנשי ונשות המקצוע לאורך זמן וזה ישפיע על המציאות כולה וייצור שינוי מקיף של הלגיטימציה של פנייה לסיוע, של שיתוף בבעיית האלימות ושל דה לגיטימציה והוקעה של כל הגברים האלימים.

סיפור אישי

המיזם והשימוש בכלים הטכנולוגיים והטמעתם בקרב אנשי ונשות המקצוע, הינו חדשני ולא הופעל לפני כן, על כן אין סיפורי הצלחה במיזם המוצע הספציפי שאוכל לחלוק אתכן, יחד עם זאת, במסגרת העבודה בפורום אנשי ונשות המקצוע שפיתחתי יחד עם קולגות מתחום הטיפול באלימות מגדרית, ליווינו את אחת העובדות הסוציאליות מאום אלפחם שהציתו לה וירו 30 כדורים על הרכב שלה, וזה כי היא קבלה החלטה מקצועית, פעלה לפי קוד האתיקה של המקצוע והוציאה אישה למקלט. זה מקרה שהתרחש לפני 5 שנים, היא הרגישה לבד ובודדה, אנחנו חשנו לעזרתה וליווינו אותה להעלאת הנושא בוועדה לקידום מעמד האישה ולדיון הציבורי וגם לטיפול נפשי. העובדת הסוציאלית התאוששה ועברה תהליך טיפולי ארוך והיום היא מרגישה יותר בטוחה. בעקבות מקרה זה ראיתי לנכון וכי נחוץ לספק כלים דיגיטליים לאנשי ונשות מקצוע בחברה הערבית כדי שנוכל לסייע ולהגן על חייהן/ם וכיוצא בזה על חיי נשים קורבנות אלימות מגדרית.

מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now

האם להחליף את המשתמש ליזמית? פעולה זו אינה ניתנת לשיחזור

ההצבעה נרשמה בהצלחה

על מנת לצפות בהיסטוריית ההצבעות
ולהכפיל שווי הצבעה למיזם
אחד בלבד לבחירתך
כנס.י לשולחן העבודה שלך

אופס, כבר הצבעת למיזם זה.
על מנת לצפות בהיסטוריית ההצבעות ולהכפיל שווי הצבעה כנסי לשולחן העבודה שלך

התחברות

אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר

כניסה עם סיסמה
כניסה עם קוד ב SMS

הרשמה

הדרך שלנו לוודא תמיכה הוגנת

ההרשמה וההצבעות נסגרו. ארוע הוקרה לכלל המגישות והכרזה על נשים שנבחרו מתוכנן ל 24 לדצמבר 2024.


כבר רשומה? התחברי

באיזור זה יזמיות של קהילת מיס פיקס מחליפות מידע, שואלות שאלות ותומכות זו בזו, איזור זה מיועד ליזמיות של הקהילה בלבד.

התחברת בהצלחה!

מייד תועברי לעמוד המתאים

את רשומה אצלינו במערכת כמצביעה, על מנת להגיש מועמדות עליך לשנות את סוג החשבון שלך באתר ליזמית.
תוכלי לעשות זאת בלחיצת כפתור בתחתית שולחן העבודה שלך.

ההגשות לקול קוראת 2024 הסתיימו

לאחר סגירת ההגשות לא ניתן לערוך את המיזמים עד להודעה חדשה. במקרים דחופים אנא פנו אלינו ל: info@missfixtheuniverse.com

ההצבעות לסבב 2024 הסתיימו

ברגעים אלו נשלח אליך לנייד קוד חד פעמי
אנא הזיני אותו כאן


לא קבלת SMS? שלחי שוב

מצאנו את המייל שלך במערכת

אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת

(שווה לחפש גם בספאם)

הפיצי את הבשורה - שתפי

דילוג לתוכן