ההגשות וההצבעות לסבב 2023 הסתיימו
צמצום פערים אקדמיים וחברתיים לנשים ע"י מרכזי תמיכה אקדמיים
המכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה, אשר הוקמה בשנת 1993, מכשירה לתואר בוגר במדעים ולתואר מוסמך במדעים. אוכלוסיית הסטודנטים במכללת אורט בראודה היא הטרוגנית, רב-תרבותית ורב-לשונית. חלקה דור ראשון להשכלה גבוהה. מתוך רצון להרחיב את הנגישות להשכלה גבוהה, במיוחד לקבוצות חלשות בפריפריה, וכדי לקדם שוויון הזדמנויות, המכללה נוקטת ב"שיטת המשפך" בקבלת מועמדים וגם במתן סיוע בתחומים שונים לאלו הבאים בשעריה על מנת לסייע להם לגשר על הפערים ולמצות את הפוטנציאל הגלום בהם.
לימודי הנדסה הם מודולריים, ודרגת הקושי שלהם גבוהה. בכל העולם, וגם במכללה, יש אחוזי נשירה משמעותיים. מרבית הקשיים של הסטודנטים הם בקורסים מרובי-נכשלים בשנתיים הראשונות.
בשנת 2004 הוקם במכללה המרכז לקידום הוראה ולמידה (כיום: המרכז לחינוך הנדסי וליזמות) במטרה לקדם שוויון הזדמנויות ולמנוע נשירה בסוף שנה א'. בין אפיקי הפעולה העיקריים של המרכז נכללים תכניות לפיתוח חוסן אקדמי, תכניות לטיפוח כישורי למידה וחשיבה ותכניות סיוע לעמידה בדרישות ההשכלה הגבוהה.
בימים אלה, אנו מבקשים לקדם פרוייקט המשלים את מאמצינו להעמיד לרשות הסטודנטיות את מירב התמיכה והכלים להתמיד בלימודיהם ולהצטיין בהם: הקמת מרכזי תמיכה אקדמיים. אנו מבקשים את השותפות שלכן בפרויקט חשוב זה.
ניסיון מצטבר בעולם מראה כי אחד הערוצים החשובים כדי להתגבר על קשיים אלו הוא בעזרת סטודנטיות מצטיינות משנים מתקדמות, אשר מסייעים לעמיתיהן הצעירות יותר להתמודד עם הקושי בקורסים הבסיסיים. סטודנטיות אלו ("מובילית למידה") מובילות לחשיפת קשיים בהבנה ולהתגברות עליהם בשיטות שונות של פתרון בעיות. ההנחה היא שסטודנטים שלא מכבר סיימו את הקורס הנלמד מבינים טוב יותר ממרצה היכן טמון הקושי וכיצד לעקוף אותו או להבהירו. הסטודנטיות יכולות להיעזר בתרומה זו כדי לשפר את הציון בקורס, לרכוש כלים ומיומנויות חשיבה ולמידה, לחזק את תחושת המסוגלות העצמית ללמידה אקדמית ואת תחושת השייכות והביטחון באמצעות יצירת קשרים בין אישיים עם סטודנטים נוספים, הנמצאים בשלבים שונים של לימודיהם. בנוסף, מובילות הלמידה משמשות כמודל של מנהיגות הנדסיות לסטודנטיות האחרות, בהיחשפותם לאתגרי המרצים והקורסים והתגייסותן לשיפור ההוראה מתוך ראייה משותפת של מטרות המכללה והחזון שלה.
כיום משמשים מובילי הלמידה באורט בראודה בעיקר בתפקיד מעבירי סדנאות בנות שעתיים בנושאים הנלמדים. בפרוייקט מוצע להרחיב את פעילויותיהם ולהקים שני מרכזי תמיכה אקדמיים שאותם ינחו מובילי הלמידה. המרכזים יציעו תמיכה לימודית אקדמית נגישה במשך כל הסמסטר, 5 ימים בשבוע, בהיקף של 4 שעות ביום אחרי הצהריים. בכל מרכז תמיכה תינתן עזרה לימודית לסטודנטיות המעוניינים בכך בקורסים שיוגדרו מראש, כ-10 קורסים בסך הכול, על ידי מובילי למידה, ללא צורך בתיאום מראש של הסטודנטיות. הפעילות של מובילי הלמידה במרכזי התמיכה תהיה מונחית באופן אקדמי על ידי המרצים האחראיים על הקורסים, שילוו את מובילי הלמידה מטעמם כך שתכני התמיכה ואופייה יותאמו ליעדי הקורסים.
סטודנטיות רבות, על אף הכישורים והיכולות שלהם, עשויים, מסיבות שונות, להתקשות להשיג את הסטנדרטים במקצועות הבסיס המדעיים ובמקצועות הבסיס המחלקתיים, אשר מהווים נתח משמעותי מתכנית הלימודים בשנתיים הראשונות. ניסיון מצטבר בעולם מראה כי אחד הערוצים החשובים כדי להתגבר על קשיים אלו הוא בעזרת סטודנטיות מצטיינות משנים מתקדמות, אשר מסייעים לעמיתיהן הצעירות יותר להתמודד עם הקושי בקורסים הבסיסיים. סטודנטיות אלו ("מובילית למידה") מובילות לחשיפת קשיים בהבנה ולהתגברות עליהם בשיטות שונות של פתרון בעיות. ההנחה היא שסטודנטים שלא מכבר סיימו את הקורס הנלמד מבינים טוב יותר ממרצה היכן טמון הקושי וכיצד לעקוף אותו או להבהירו. הסטודנטיות יכולות להיעזר בתרומה זו כדי לשפר את הציון בקורס, לרכוש כלים ומיומנויות חשיבה ולמידה, לחזק את תחושת המסוגלות העצמית ללמידה אקדמית ואת תחושת השייכות והביטחון באמצעות יצירת קשרים בין אישיים עם סטודנטים נוספים, הנמצאים בשלבים שונים של לימודיהם. בנוסף, מובילות הלמידה משמשות כמודל של מנהיגות הנדסיות לסטודנטיות האחרות, בהיחשפותם לאתגרי המרצים והקורסים והתגייסותן לשיפור ההוראה מתוך ראייה משותפת של מטרות המכללה והחזון שלה.
העלאת אחוז הסודנטיות הלומדות הנדסה במכללה, כולל נשים מהמגזר הלא יהודי בגליל.
כיום 31% מהסטודנטים הן נשים. היעד הוא 35% נשים בתוך שנים ספורות.
חלק מהתקציב לפרויקט יגיע מתקציב המרכז לחינוך הנדסי ויזמות במכללה וחלק מתרומות.
הסטודנטיות יכולות להיעזר בתרומה זו כדי לשפר את הציון בקורס, לרכוש כלים ומיומנויות חשיבה ולמידה, לחזק את תחושת המסוגלות העצמית ללמידה אקדמית ואת תחושת השייכות והביטחון באמצעות יצירת קשרים בין אישיים עם סטודנטים נוספים, הנמצאים בשלבים שונים של לימודיהם. בנוסף, מובילות הלמידה משמשות כמודל של מנהיגות הנדסיות לסטודנטיות האחרות, המרכז ישמש מעיין חממה להעצמה נשית ותמיכה הדדית לה הסטודנטיות נזקקות מאד בשנות הלימודים הראשונות.
הקמת מרכזי התמיכה הינה בהלימה עם עקרון שוויון ההזדמנויות לסטודנטיות מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית שהמכללה מחויבת אליו, ותתמוך במאמצינו להוביל סטודנטיות למצוינות אישית ואקדמית ולעמידה בדרישות של תואר בהנדסה.
מאחר ו-21 מהאוכלוסיה שלומדת במכללה הינה מהמגזר הלא יהודי אזי ההשפעה תיהיה גם על נשים ממגזר זה בצפון הארץ.
הפרויקט הוא יוזמה חדשה.
מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now
אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר
כבר רשומה? התחברי
מייד תועברי לעמוד המתאים
מצאנו את המייל שלך במערכת
אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת
(שווה לחפש גם בספאם)