ההגשות וההצבעות לסבב 2023 הסתיימו
SPEAK UP הינו פרויקט ייחודי שמזמין קבוצה של נערות מאוכלוסיות מודרות לרכוש כישורים וכלים מעולם האמנות, המוסיקה והבמה ויחד ליצור פרויקט אמנותי מקורי, אמיץ, חתרני ופורץ גבולות.
עמותת בית סיסטם עאלי והיוצרת, השחקנית והאקטיביסטית סמירה סרייה מבקשות להקים קבוצות היפ-הופ, ראפ וכתיבה לנערות מאוכלוסיות שונות ומגוונות, מתוך אמונה בכוחה של האמנות, המוסיקה והשפה ליצור שינוי חברתי ממשי.
על פי תכנית העבודה, במשך מספר חודשים הנערות יפגשו מדי שבוע לסדנאות כתיבה, ראפ והיפ-הופ. סדרת מפגשים זו מאפשרת תהליך יצירתי מעמיק תוך דיון בסוגיות של שייכות, יחסי כח, אלימות ושינוי חברתי. התהליך החינוכי הדינמי מלווה בהתנסות במגוון כלים יצירתיים בהם כתיבה יוצרת, ראפ, הקלטה באולפן, שירה, פיתוח שמיעה, שימוש נכון בקול, שפת גוף ועוד. מטרת התהליך היא להעלות ולהשמיע קול נשי שנעדר מהשיח הציבורי ומהמוסיקה הישראלית בפרט. הפרויקט האמנותי יכיל שיר היפ-הופ מקורי ווידיאו קליפ המהווה שיא של כל המהלך החינוכי, ויאפשר לנערות לחלוק את יצירתן ואת חוויית ההצלחה שלהן עם המשפחות והקהילות שלהן.
כבר כעשור שמתקיים דיון ער על היעדר ייצוג נשי ראוי בתעשיית המוסיקה ברחבי העולם. בארץ, מאז 2015 אחוזי יוצרות המוסיקה בישראל, כמו גם אחוזי היצירות הנשיות המושמעים ברדיו ובספוטיפיי כמעט ולא עלו כלל. מחקרים ונתונים על ייצוג תרבותי של נשים ערביות, שחורות, מזרחיות ולסביות בישראל לא קיימים כלל וייצוגם בתרבות המיינסטרים מצומצם עוד יותר מזה של נשים יהודיות, לבנות ואשכנזיות. מחסור במודלים נשיים לחיקוי בשדה התרבות מהווה חסם ליצירה נשית עכשווית (תקרת הצלולואיד, 2021). לעומת זאת, מחקרים מראים כי רוב הנשים המוסיקאיות מרגישות כי תכניות מנטורינג חשובות להתקדמות והתפתחות שלהן בתעשייה (WITM, 2022).
בבית סיסטם עאלי אנחנו מבקשות לפתח יצירה נשית בעולם המוסיקה, ההיפ-הופ והראפ הישראלי; ולעודד נערות לכתוב את עצמן, לשיר את עצמן, לעמוד במרכז הבמה ולהקים קול צעקה, מחאה והעצמה. הפרויקט יגייס משתתפות מאוכלוסיות ואזורים גיאוגרפיים בהם גישה לפעילות והכשרה אמנותית לאו דווקא נגישה לכל. עם סיום הפרויקט יפורסם ויופץ קליפ ושיר מקורי מעשה ידיהן של נערות מאוכלוסיות שונות בישראל שיתרום למרקם תרבותי מגוון, עשיר ורב-קולי יותר. המנחות שמובילות את הפרויקט בבית סיסטם עאלי - בראשן, סמירה סרייה ועוד - מהוות דוגמא ומודל ליוצרות ואקטיביסטיות מגוונות ופעילות.
אנחנו מדמיינות קבוצה של נערות ערביות, יהודיות, מזרחיות, שחורות, ממגוון רקעים ואוכלוסיות נפגשות בקבוצה אחת, מדי שבוע, וחולקות יחד סיפורים, חוויות, טקסטים, חלומות, אתגרים ועוד. אנחנו מדמיינות שחלקן מגלות כישרון יצירתי שלא ידעו שקיים בהן, ורוכשות את הביטחון כמו גם כלים לטיפוח ופיתוח היצירתיות הזו. בחלומות שלנו, אנחנו אפילו מדמיינות שחלקן ממשיכות ללמוד ולהתנסות ביצירה ומתפתחות להיות אמניות יוצרות פורצות דרך. אנחנו מדמיינות שיחד, הנערות יוצרות שיר היפ-הופ בועט, בוער ורב-לשוני.
ישתתפו בפרויקט בין 10-18 נערות מרקעים שונים. הן יקחו חלק בכ-10-15 מפגשים שבועיים של שעתיים לפחות. הנערות יעידו בשאלונים מסכמים כי התהליך היה עבורם משמעותי, מפתח וכי נוצרו ביניהם קשרים איכותיים וחיוביים. השיר יופץ במדיה החברתית של בית סיסטם עאלי ויגיע לכ-20,000 אנשים
המיזם הוא חלק מהפעילות של עמותת בית סיסטם עאלי אשר מתקיימת באמצעות תרומות, תמיכות והכנסות עצמאיות צנועות.
בהחלט. הפרויקט נועד במפורש לעודד איזון של ייצוג מגדרי בשדה האמנות הישראלית, ולקדם נערות באמצעות רכישה ופיתוח כלים יצירתיים ורגשיים.
כן, אנחנו מעוניינות לגייס את הנערות המשתתפות מקהילות של הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית.
המיזם הוא פיתוח של פרויקט הדגל החינוכי של בית סיסטם עאלי שמתקיים מאז 2019 במגוון פורמטים ונתמך על ידי גופים וגורמים שונים. זוהי תהיה הגרסה הראשונה לנערות בלבד.
בית סיסטם עאלי היא תנועה תרבותית חינוכית אשר פועלת מתוך אמונה בכוחה של אמנות לעודד שוויון אזרחי וליצור שינוי חברתי ופוליטי. הרכב ההיפ-הופ סיסטם עאלי נולד כחלק מהמאבק לזכויות דיור בשכונת עג'מי בשנת 2006. פעילות ההרכב הצמחיה תנועה חברתית שהתפתחה ב15 השנים האחרונות לכדי מנוע תרבותי יוצא דופן לפיתוח קהילתי. לצד היצירה האמנותית פורץ דרך של קולקטיב האמנים של בית סיסטם עאלי, העמותה מפעילה תכניות חינוך ייחודיות אשר מקיימות מפגשים עמוקים, שיח רב תרבותי אמיץ, ומודל לחברה משותפת בין קהילות תרבותיות שונות. לפעילויות המגוונות שלנו מטרה משותפת וברורה - העלאת המודעות לנושאים חברתיים בוערים כגון הפרדה והסתה, גזענות, אלימות מגדרית, אלימות משטרתית ועוד דרך מוסיקה, אמנויות הבמה, שירה, סיורים, הרצאות, כיתות אמן, סדנאות וליווי אמנים צעירים.
מחכות לכן ולכם בבית | Bring them home now
אם כבר נרשמת למיס פיקס בעבר
כבר רשומה? התחברי
מייד תועברי לעמוד המתאים
מצאנו את המייל שלך במערכת
אבל חסר לנו טלפון שלך לצורכי אימות. שלחנו לך מייל באמצעותו תוכלי לעדכן את הטלפון שלך ולהכנס למערכת
(שווה לחפש גם בספאם)